#addher i gröna zonen

Bli inte defensiv i den röda zonen. Gå in i grön zon och få en bättre arbetsplats. Nätverket #addher bjöd in till träff om konstruktivt arbetsliv.

Det händer på de bästa arbetsplatser – plötsligt sjunker stämningen och den konstruktiva diskussionen närmar sig en konflikt. Vi har gått från grön till röd zon, och våra defensiva sidor kommer fram. Blir du tyst? Tycker du synd om dig själv? Eller pratar du konstant för att övertyga de andra och få sista ordet? Tappar du rent av IQ-poäng?

Det finns många signaler på att vi hamnat i röd zon, men om vi kan lära oss att stanna i grön zon så kommer vi att få mycket bättre lösningar och dessutom trevligare på jobbet.

#addhers träff den 28 mars handlade om röd och grön zon. ITS vid Umeå universitet hade bjudit in till en träff på universitetsklubben, där deltagarna fick en introduktion genom Jim Tamms Ted Talk.

Inte bli defensiv
Jim Tamm var tidigare professor i juridik och senior domare i Kalifornien. Genom att få sina klienter att inte bli defensiva – gå in i röd zon – har han kunnat lösa många problem innan de gått till en rättegång, och hans arbetssätt har påverkat hela den nationella arbetsmarknadspolitiken i USA.

Therese Strandberg, områdesschef på ITS, berättade att hela ITS har jobbat med den här typen av frågor sedan 2015, och att det är något som alla kan bli bättre på. För som Jim Tamm sager: ”There is nothing that will help you become more effective at resolving conflicts and building collaboration than managing your own defensiveness.”

Att deltagarna på #addherträffen kände igen sig var det ingen tvekan om under de gruppdiskussioner som följde efter filmen. Igenkänning och skratt blandades med allvar och berättelser från det egna arbetslivet.

#addher
#addher är ett nätverk för IT-kvinnor som initierats och drivs av Sogeti. Nätverket är Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen, med över 4000 medlemmar på 14 orter.