InfoTech Umeå på Grand
Stockholms affärsänglar delade med sig av sina erfarenheter av att göra gemensamma investeringar när InfoTech Umeå bjöd in affärsänglar från hela Sverige. Lennart Ohlsson, Klaus Gottwald och Ted Elvhage, alla från Stockholms Affärsänglar lyssnar intresserat. Längst fram Sara Olovsdotter, ansvarig för InfoTech Umeå.

Affärsänglar delar på kunskap

InfoTech Umeå har i veckan samlat affärsänglar från hela landet för att dela erfarenheter kring att gemensamt investera i bolag. Förhoppningen är att få till ett affärsängelbolag i norra Sverige.

Investeringar i relativt nystartade bolag innebär ofta en väldigt stor risk.  Samtidigt så är det då som investeringsbehovet är som störst. Med gemensam kraft och så kallade affärsängelbolag hoppas InfoTech Umeå få fler att investera i nystartade företag i norra Sverige.

På senare år har det blivit rätt vanligt att affärsänglar och privatinvesterare  bildar bolag och gör investeringar tillsammans. Stockholms affärsänglar och Västkustens affärsänglar är några exempel på detta.

På så sätt kan de dela på kompetens och minska riskerna med att gå in och investera. Även då i nystartade företag, vilket ofta enskilda investerare aktar sig för. Det är helt enkelt för stora risker.

Affärsänglar för norra Sverige

Martin Morin från Umeå och Stimor Invest var en av deltagarna som var på plats på Grand Hotel när InfoTech Umeå i samband med Västerbottensdagarna bjöd in till samtal om affärsänglar och norra Sverige.

– Självklart ser jag stora fördelar om vi kan samverka och hjälpas åt att bilda ett
affärsängelbolag i Västerbotten. Vi skulle kunna göra flera och bättre investeringar tillsammans, säger Martin Morin.

För att ge exempel på verksamhet inom nystartade företag fanns också tre bolag från Umeå med under dagen – COS Systems, Elastisys och Krimag Technology.

Krimag Technology har utvecklat ett system för realtidsfeedback vid träning. Produkten är snart klar och ska börja säljas. Inom en snar framtid kommer de att vara i behov av både kapital och kompetens.

– För oss var det väldigt värdefullt att få feedback från riktiga investerare. Bra att få veta vad som krävs för att de ska gå in och investera, säger Magnus Andersson från Krimag Technology.

Hitta former

Alla på plats var rörande överens om att man måste hitta former för att kunna göra gemensamma investeringar.  De menar också att det handlar lika mycket om kompetens som kapital.

InfoTech Umeå och de deltagare som fanns på plats från Umeå och Skellefteå tar nu bollen och fortsätter arbetet på hemmaplan med att forma ett affärsängelbolag.

InfoTech Umeå på Grand
Dan Magnusson och Martin Morin deltog under mötet.

InfoTech Umeå på Grand
Magnus Andersson från Krimag var en av de deltagande företagarna. 

Text och foto: Mikael Englund