AgileExchange2015_12.jpg
Jenny Österlund, arrangör från Acino, tillsammans med Anna Henningsson, student på Teknisk datavetenskap och en av studenterna som deltog under konferensen.

Agil utveckling lockade många

Agil systemutveckling är hett i Västerbotten och engagerar många. Konferensen Västerbotten Agile Exchange 2015 blev snabbt utsåld och listan över lokala talare som ville dela med sig av sin kunskap fylldes också till bredden.

Målsättningen med Västerbotten Agile Exchange är att lyfta fram lokala förmågor och främja agil systemutveckling i regionen.

Agil utveckling har varit ett hett ämne under det senaste årtiondet och är numera standard inom många it-företag. Det handlar om metoder för utveckling av mjukvara och system där utvecklaren arbetar mycket nära beställaren och kunden.

Stor bredd bland utvecklarna

Spännvidden är stor mellan vad utvecklarna på konferensen gör till vardags. Några bygger finansiella system för börser över hela världen, andra utvecklar studenternas antagningssystem till landets universitet, åter andra bygger smarta digitala kartlösning medan åter andra jobbar med säkerhetssystem för exempelvis banker. 

Gemensamt för alla är dock att de arbetar med agil systemutveckling, något som gör det viktigt att vara lyhörd och ständigt kunna anpassa sig till förändring. Uppenbart är att ämnet är intressant för många för biljetterna till konferensen tog snabbt slut.

Lokala talare

– Förra årets konferens lockade 80 deltagare. I år är vi klart över 100 deltagare här, summerar Jenny Österlund, arrangör från företaget Acino, när hon för ett ögonblick stannar upp i vimlet i nyinvigda konferenslokalen P5 i Kulturväven i Umeå.

Greppet att bygga hela konferensen på lokala förmågor har visat sig vara lyckat. Jenny Österlund berättar att det varit lätt att få tag på kunniga personer som kan berätta om sina erfarenheter av agil utveckling.

– Det finns jättemånga duktiga människor här i regionen som kan tala om agil systemutveckling.
Agil utveckling spänner över så många företag. Både konsultföretag och produktföretag är engagerade i det. Särskilt roligt är att vi i år också har så många med från Skellefteå, säger Jenny Österlund.

Studenter medverkade

En nyhet för årets konferens var också att studenter från Umeå universitets it- och datautbildningar fick möjlighet att delta genom att företag sponsrade deras biljetter.

– Det gav ett bra resultat. Vi har haft ett femtontal studenter med under dagen, berättar Jenny Österlund, som menar att det kan ses som en del i hela branschens målsättning med att få fler duktiga utvecklare att utbildas och även stanna kvar i norra Sverige.

– Att vara här är verkligen ett bra sätt att få veta mer om företagen och arbetsmarknaden. Det här kan vi inte få på samma sätt i skolan, säger Cornelia Damber Håkansson, student från Civilingenjörsutbildningen i interaktion och design.  

– Dagen har definitivt varit lyckad och vi siktar på att komma tillbaka nästa år också, säger Jenny Österlund.

Christian Elffors
Christian Elffors, Zapote, var en av talarna under Västerbotten Agile Exchange.

Ett exempel på lokala talare som medverkade under dagen var Christian Elffors från Zapote, som nyligen öppnat kontor i Umeå. Med 16 års erfarenheter från it-branschen har han hunnit med att hjälpa ett flertal företag och organisationer såsom Skatteverket, AstraZeneca, Stena Metall och Lindex med att genomföra förändringar och driva projekt med olika inriktningar och omfattningar. 

– Jag brinner för agil utveckling och innovation och jag har talat om vikten av lyfta fram en vision och att få människor att brinna för en idé, säger Christian Elffors.

Hans föredrag gick under rubriken ”Agil Innovation – Det handlar om människor” och en av huvudpunkterna han tryckte på var just att lyckad agil utveckling bygger på att människor är engagerade i sina uppgifter.

– Det är engagerade människor som skapar innovation. Att få företag att bli innovativa handlar om att få människor att bli engagerade, säger Christian Elffors.

Bland övriga talare märktes också bland annat Christina Skaskiw, Acino, Hans Sjöberg, Cinnober,  Jenny Höglund Svensson, ITS vid Umeå universitet, Jonas Andersson, Metria, Lena Hedman Rahm, ITS, Göran Kero, ITS, Björn Palmqvist och Markus Westergren, från Aidium och Umecon, Eleonore Lantz, ITS, Nils Morén, XLENT, Mattias Sällström, Omegapoint, och Peter Byström, ITS.

 

Agile Exchange 

Under Västerbotten Agile Exchange gavs många tillfällen att samtala om agil utveckling. På bilden bland annat Hans Sjöberg, Cinnober, Ola Norlander, Solidar, Niclas Holmberg, Cinnober, Linda Sandström och Anna Henningsson, båda studenter vid Teknisk datavetenskap, Umeå universitet.

 

Västerbotten Agile Exchange
Några av studenterna på plats under Agile Exchange var bland annat Mattias Johansson, Fredrik Johansson, Linda Sandström, Cornelia Damber Håkansson och Joakim Ljungren. Linda Sandström läser Teknisk datavetenskap medan de övriga fyra går på Civilingenjörsprogrammet för interaktion och design.

 

Agile Exchange 
Arrangören Jenny Österlund, till höger, i samtal med studenterna Anke Hüser, Linda Sandström och Anna Henningsson. 

 

Agile Exchange 2015
Många intresserade ville vara med under konferensen.

 

Agile Exchange 2015
Annelie Weinehall, marknadsassistent på InfoTech Umeå, berättade om InfoTech Umeå som var en av sponsorerna för konferensen.

 

Agile Exchange 2015

Linda Åhrén, Cinnober, Anders Dalvander, Umetrics, och Johan Sundberg, Cinnober.

 

Agile Exchange 2015
Lars Granström, Västerbottens läns landsting, Magnus Eriksson, Umeå universitet, och Hampus Olsson, student, i samtal om agil utveckling.  

 

Agile Exchange 2015
David Granström, Cartesia, och Therese Ringvall, Umetrics, deltog i en av grupperna.

 

Agile Exchange 2015
Don Janssen, Knowit, delar med sig av erfarenheter om agil utveckling. Lyssnar gör bland annat Tommy Jonsson, Acino.

 

Agile Exchange 2015
Christina Skaskiw, Acino, var en av talarna under dagen. Här vid ett av gruppsamtalen. 
 

Agile Exchange 2015
Lisa Enmark, Nobicon, och Robin Norberg, Cinnober, deltog i ett av samtalen.

Text och foto: Mikael Hansson