Ditåt appen

AI som verktyg för återbruk

En effektivare metod att kunna sälja begagnade produkter. Det är resultatet av den AI-lösning som Hi5 har tagit fram för Returbutiken i Umeå.

Region Västerbottens projekt Ladds jobbar med att stimulera datadriven innovation som är kopplat till ett hållbart samhälle. Som ett av två pilotprojekt har Projekt Ditåt, en AI-lösning för intelligent återbruk, under våren genomförts av Hi5 på uppdrag av projektet och Returbutiken i Umeå.

Resultatet är Ditåt-appen, som ska underlätta att lägga upp begagnade produkter för försäljning på Tradera för personalen på Returbutiken. Systemet känner med hjälp av AI igen vilken sorts vara det handlar om. Genom att scanna av ett referensobjekt kan det även ange varans mått, såsom höjd och bredd. När det handlar om böcker så fyller appen i uppgifter som författare och titel genom streckkoden som finns på böckernas baksida.

Jonas Lundh, enhetschef på Viva Arbetsmarknad som driver Returbutiken, är glad över resultatet.

– Det här är en miljövinst, både för att det kan få fler att handla begagnat istället för att köpa nytt och för att det blir enklare att hitta det man letar efter utan att ta bilen till butiken, säger Jonas Lundh.

Prototyp som är enkel att skala

I detta initiala skede är det endast böcker, CD-skivor, DVD:er och krukor som appen klarar av att kategorisera och mäta. Över 300 bilder på olika sådana objekt som finns i butiken har använts för att träna det neurala nätverk som används.

– Vi prioriterade vad vi skulle hinna med på den här begränsade tiden och budgeten, säger Jonas Lundin, utvecklare på Hi5.

Men att skala appen är inte komplicerat.

– Grundtekniken är bara att återanvända. Nätverket behöver bara kompletteras och göras större. Att mata in bilder på till exempel stolar och bord och lära nätverket att se skillnaden. Det här är ju i grunden samma teknik som används i självkörande bilar, säger Thomas Kvist, projektledare för Ladds på Region Västerbotten.

Nästa steg planeras

Lanseringen av appen internt sker i slutet av augusti, men nästa steg funderar man redan på.

– Vi vill självklart arbeta vidare med detta och utöka till fler produktkategorier. Fler aktörer får gärna också vara med, säger Jonas Lundh.

– Vi tittar på utlysningar från Vinnova och liknande för att kunna hitta en fortsättning. En sådan ansökan borde ligga bra till med tanke på att vi redan har gjort något konkret, säger Thomas Kvist.

Då projektet är finansierat av offentliga medel så kommer allt vara öppen källkod, vilket möjliggör för andra att ta arbetet vidare. Denna kommer läggas ut innan augusti månad är slut.

– Det är fritt fram för vem som helst att utveckla detta vidare, studenter, forskare eller entreprenörer, säger Thomas Kvist.

Här nedan visas en film på hur appen fungerar.