Lars Stenlund och Olov Sandberg
Lars Stenlund och Olov SAndberg, grundare av programvarubolaget Vitec från Umeå.

Aktieköp i Vitec hett objekt

Köp! Det är aktierådet som Computer Sweden ger om it-företaget Vitec från Umeå. Företagets uppgång på börsen med 26 procent årligen är stark för ett it-bolag, menar Computer Sweden.

Med en omsättning på 360 miljoner kronor är Vitec fortfarande liten på den stora marknaden, men grundarna Lars Stenlund och Olov Sandberg har
enligt Computer Sweden
gjort en mycket smart resa med Umeåbolaget. Med kloka uppköp av mindre bolag och programvaruutveckling inom branscher där konkurrensen inte är så stor har Vitec lyckats muta in några nischer där SAP, Oracle och andra stora spelare inom affärssystem inte anser det mödan värt att satsa.

Men för Vitec har det inneburit nära på en monopolställning inom sådana nischer vilket inneburit att lönsamheten blivit mycket god. Computer Swedens aktieanalytiker Daniel Svensson menar att Vitec är ett bolag som kommer att vara stabilt också framöver med god avkastning. I en kommentar skriver Svensson att ”vd:n (Lars Stenlund) har en lista på bolag han vill köpa som tillsammans omsätter 1 miljard. Det talar för att tillväxtresan inte är över på länge än”.

Så Computer Swedens råd blir: Köp!

 

Text: Mikael Hansson, Foto: Vitec