Algoryx
Personal och styrelse från Algoryx samlade för att fira utmärkelsen och att företaget nu får åka på världsturné för att visa svensk innovationskraft.

Algoryx åker på världsturné

Algoryx Simulation får åka på världsturné som exempel på svensk innovationskraft. Svenska Institutet har valt ut Umeåföretaget till att representera Sverige.

Sverige tillhör världseliten inom innovation. För att stärka kunskapen om denna position genomför
Svenska Institutet
en internationell innovationssatsning med en världsturné som startar i Silicon Valley, USA, hösten 2011, för att därefter fortsätta runt världen. Världsturnén kommer bland annat att bestå av en utställning som ska visa 20 av Sveriges hetaste innovationer. Bland dem finns
Algoryx
från Umeå.

‐ Det här betyder fantastiskt mycket för oss. Det är väldigt roligt och stimulerande för alla i bolaget och ger oss bränsle för fortsatt utveckling och innovation, säger en mycket glad Kenneth Bodin, vd för Algoryx Simulation.

Svenska innovationer

De 20 bolagen som ska visas upp på ambassader och mässor runt om i världen har gallrats fram i en omfattande urvalsprocess bland unga svenska tillväxtföretag. Tillsammans med ett antal forskningsinnovationer som ger en inblick i framtiden kommer Algoryx och de övriga företagen att visa hur svensk innovationsanda kan skapa internationell konkurrenskraft.

‐ Rent affärsmässigt betyder en världsturné i denna form självfallet oerhört mycket eftersom det ger pr och gör våra kunder ännu mer intresserade av att arbeta med oss. Att resa runt världen med Svenska Institutet är värdefullt eftersom vi då kommer att få träffa kunder och beslutsfattare, till exempel utbildningsministrar i olika länder, fortsätter Kenneth Bodin.

Internationellt genomslag

Redan idag har Algoryx Simulation ett snabbt växande internationellt samarbete med kunder. Med lärplattformen
Algodoo, som används för fysikundervisning i skolan, har man genom egen försäljning i samarbete med Intel och SMART Technologies nått ut till ett stort antal skolor och utbildningsinstitutioner i närmare 60 länder, som USA, Kanada, Storbritannien, Seychellerna och Argentina. Dessutom har man utifrån den egenutvecklade fysikmotorn AgX Multifysik lanserat ett flertal mycket framgångsrika produkter kring simulering och visualisering för industriell tillämpning.

Rötter i universitetet

Algoryx bildades 2007 som ett avknoppningsföretag från Umeå universitet. Då samlades ett antal utvecklare och forskare för att utforma en multifysik-simuleringsprogramvara med hög prestanda, funktionalitet och skalbarhet. Algoryx har idag 13 personer anställda, och fortsatt nära forskningssamverkan med Umeå universitet inom simuleringsteknik och lärande.

De innovationer som Algoryx tagit fram kommer nu att bli en del av den utställning, som tas fram i samarbete med White arkitekter, och ska premiärvisas i Silicon Valley i USA i höst för att sedan turnera runt om i världen i nära samarbete med berörda svenska ambassader och lokala samarbetsparter. Ett omfattande program anpassat till respektive stad och land kopplas till utställningen.

Nedan en film från Algoryx som visar lärplattformen Algodoo.

Text och foto: Mikael Hansson