Algoryx personal
Algoryx personal kan glädja sig åt ytterligare en utmärkelse som framgångsrikt företag. (Bilden tagen i ett tidigare sammanhang.)

Algoryx på topplista för teknologiföretag

Algoryx har firats med flera utmärkelser under senaste åren. Nu kan man räkna in ytterligare en när företaget listas på Sweden Technology Fast 50, en årlig utmärkelse som korar de snabbast växande teknologiföretagen i Sverige.

Framgångarna för
Umeåföretaget Algoryx
har under senaste åren varit många. Firade på Ny tekniks och Affärsvärldens 33-lista, Årets avknoppningsföretag och Årets exportföretag vid Umeågalan 2011, nationell finalist i European Business Awards 2012 och därtill ett av tjugo teknikföretag som utsetts att åka på världsturné i Svenska institutets regi under 2012 för att visa på svensk framstående innovation.

Till denna långa lista kan nu Algoryx också lägga till en plats på
Sweden Technology Fast 50, en utmärkelse grundat av Deloitte vilket är den enda utmärkelsen som riktar sig specifikt till teknologiföretag i Sverige. Rankingen inkluderar såväl publika som privata bolag och omfattar all typ av teknik, från internet, datorutrustning och media till bioteknik.

Stor betydelse för svensk ekonomi

– Företagen som rankas i Deloitte Sweden Technology Fast 50 är av stor betydelse för den svenska ekonomin. Deras produkter och tjänster har också en stor påverkan för hur vi alla lever våra liv. Det är därför vi gärna vill uppmärksamma deras framgångar genom utmärkelsen, i år för tionde året i rad, säger Erik Olin, partner på Deloitte.

Avknoppningsföretag

Algoryx bildades 2007 som ett avknoppningsföretag från Umeå universitet och har tagit en betydande ställning inom industrier, exempelvis tung fordonsindustri, som har behov av kraftfull simuleringsteknik. Med lärplattformen Algodoo har man gett skolor runt om i världen ett läromedel för undervisning kring fysik och med fysikmotorn AgX Multifysik är man en ledande internationell aktör inom interaktiv fysikalisk simulering för bland annat industriella tillämpningar.

Algoryx har även med framgång klivit in i filmbranschen där simuleringar ligger som grund för visuella effekter. Under 2013 kommer Algoryx att lansera produkter för designers och ingenjörer på den globala marknaden som har behov av simuleringsverktyg för design och konstruktion som är så lättanvända och tillgängliga att man inte behöver vara specialiserad beräkningsingenjör för att komma igång.

Text och foto: Mikael Hansson