Music tech Fest

Allt fler datacenter i norr

I november invigde Fortlax i Piteå sitt andra datacenter. Under de kommande åren kommer vi att få se fler, tror Anders Berglund, vd för Fortlax.

En återkommande nyhet i Infotech Umeå under det senaste året har varit utbyggnaden av datacenter i norra Sverige. I flera artiklar har vi berättat om hur datacenterbranschen blir allt hetare i norr (se listan längst ner på sidan).

Sedan Facebooks uppmärksammade etablering i Luleå har flera företag valt att bygga serverhallar i norr. KnCMiner och Hydro66 har exempelvis etablerat sig i Boden medan amerikanska Millenium 2000 Technology valt Vilhelmina och samarbete med dotterbolaget InfoQB för sitt datacenter.

Flera lokala aktörer finns också på spelplanen. Hi5, T3 och Atea i Umeå är tre exempel på företag som öppnat datacenter och i Piteå finns Fortlax, som haft verksamhet sedan 2004.

Efter invigningen i november av sitt andra datacenter ser sig Fortlax om efter att etablera sig på fler platser i norra Sverige. Företaget har haft förfrågningar som kräver stor tillgång till ström och bra markförhållanden, men har inte bestämt sig för var de kan tänka sig att landa i framtiden,
enligt Affärer i Norr.

Ny stor kund

Dagarna innan jul kunde Fortlax meddela att de tar in en ny stor kund i sitt datacenter. Det är Reclaimit som bygger sin affärsidé på att göra handelns retur- och reklamationshantering så effektiv som möjligt. Med ökad e-handel blir också fler digitala tjänster aktuella och därmed växer behoven av kapacitet i datacenter.

– Affären betyder mycket för Fortlax ekonomiskt, men är också ett bevis att våra satsningar på fler datacenter och rätt molntjänster ger resultat, säger Anders Berglund, vd Fortlax.

Fler etableringar

Anders Berglund ser gärna att fler företag inom datacenterbranschen kommer till norra Sverige, det gör att hela marknaden blir starkare.

– Vi hoppas att fler IT-företag etablerar sig i norra Sverige för det finns massor av bra orter att driva nya datacenter på, säger Anders Berglund till Affärer i norr.