Alumnen Codemill börsnoteras

Umeåbolaget Codemill, som erbjuder videoapplikationer i molnet till några av världens största mediebolag, har ansökt om notering på Nasdaq First North Growth Market.

I tillkännagivandet skriver man att det gäller nyemission om högst 2 500 000 aktier samt ansökan om notering på Nasdaq First North Growth Market. Teckningskursen uppgår till 19 kronor per aktie, vilket motsvarar ett emissionsbelopp om högst 47,5 miljoner kronor.

– Det är verkligen roligt att vår alumn Codemill tar det här steget. Det här kan inspirera andra att gå till börsen istället för att göra en techexit. Codemill som bolag har under flera år gått från klarhet till klarhet och hela tiden legat nära forskningen vid Umeå universitet för att vara konkurrenskraftiga internationellt. Ett lysande exempel på att Umeå är en plats för entreprenörer i världsklass, säger Nils-Olof Forsgren, vd hos Uminova Innovation.

2015 började Codemill utveckla en egen molnbaserad och modulär mjukvara, Accurate Video, för att förenkla och effektivisera olika arbetsströmmar inom videoproduktion och distribution. Mjukvaran underlättar allt från redigering, klippning, kvalitetskontroll av video, ljud och undertexter samt övriga nödvändiga åtgärder för att få en video, serie eller film redo för att visas för slutkonsumenten. Codemill integrerar även AI i sitt produkterbjudande för att automatisera vissa arbetsflöden som idag sker manuellt. Codemill har idag ramavtal med några av världens största mediebolag såsom Amazon, ViacomCBS, Disney, Sony Pictures och Warner Media.

Codemill har ca 70 anställda och har sitt huvudkontor i Umeå och också mindre kontor i London och Tokyo.

– Vi har redan flera av de största mediabolagen på vår kundlista och genom noteringen på Nasdaq First North Growth Market får vi de resurser vi behöver för att öka takten i utveckling av nya produkter och möta kundbehovet. Google Docs förändrade radikalt sättet att arbeta med dokument via en vanlig webbläsare och den förändringen gör vi för video. Det innebär att flera användare snabbt kan komma åt och arbeta parallellt i samma videofil utan långsamma ned- och uppladdningar, vilket sparar både tid och pengar. En del av emissionslikviden kommer vi att använda för att förvärva bolaget Cantemo som vi samarbetat med under flera år och som stärker vårt erbjudande mot kund, säger VD och medgrundare Rickard Lönneborg.


Text av: Emmy Ericsson

Publicerad: 7 juni, 2021Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Emmy Ericsson

7 juni, 2021