Juha Niemi, vd för VacaVerde Productions, visar upp en av modellerna som använts i senaste animationsfilmen för Sigma Industry.
Juha Niemi, vd för VacaVerde Productions, visar upp en av modellerna som använts i senaste animationsfilmen för Sigma Industry.

Animationer ger liv åt företag

Umeåbolaget VacaVerde Productions har släppt en ny animationsfilm, denna gång för Sigma Industry.

Stop motion är en animationsteknik som Umeåföretaget VacaVerde Productions specialiserat sig på. Tekniken är känd från filmer som Wallace och Gromit och bygger på enbildstagningar av figurer och miljöer som bit för bit flyttas mellan tagningarna till en levande rörelse.

I marknadsföring på sociala medier har tekniken blivit allt mer populär på grund av dess mångsidiga, provocerande och inspirerande natur.

I Umeå har animationsstudion VacaVerde Productions just fyllt två år och är ett startupbolag inom inkubatorn Uminova Expression där företaget får stöd med affärsutveckling.

Det senaste arbetet för VacaVerde är en stor produktion för Sigma Industry, som erbjuder konsulttjänster med fokus på produktutveckling, produktionsteknik och processteknik. För Sigma har Vacaverde tagit fram en film där byggklossar som liknar Lego får liv.

– Projektet med Sigma har varit riktigt spännande och gett oss mer erfarenhet. Det är alltid kul att leka med byggklossar, säger Juha Niemi, vd och grundare av VacaVerde Productions.

– För att beskriva hur vi bygger starka lag inom Sigma Industry ville vi visa upp det på ett annorlunda och kreativt sätt, precis så som vi bygger våra kompetenser och samarbetar tillsammans, säger Joachim Jillehed, regionchef på Sigma Industry.

Vilka är de största utmaningarna med animation?
– Att översätta klientens vision till några sekunder animering. Det kräver en hel del dialog med kunden, brainstorming, drafting och testning tills du har en klar uppfattning över hur animationen ska vara, säger Juha Niemi.

– Då får du kompromissa på olika sätt. Om du till exempel behöver få ett objekt att hoppa kan en enkel lösning vara att du placerar någonting under objekt som håller upp det medan det är i luften, men att sedan ta bort det innebär mycket efterproduktion.

Vilka reaktioner får ni från företag som ni jobbar med?
– Vi får mycket positiva och bra reaktioner kring våra animationer och kreativa idéer. Det är många som gillar stop motion-tekniken. Men det är alltid spännande och lite läskigt att visa första versionen till en kund. Men hittills har mottagandet alltid varit positivt, säger Juha Niemi.

Vilka har varit de mest framgångsrika jobben?
– Det är svårt att säga, men Sigma Industry är vår största kund och också ett stort projekt, så på så sätt var det mycket framgångsrikt. Å andra sidan fick animeringen med Trendenser 15 000 visningar på Instagram, säger Juha Niemi.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 25 maj, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

25 maj, 2018