Per-Erik Nilsson och Johan Nylén
Per-Erik Nilsson och Johan Nylén öppnar Nexus nya kontor i Umeå.

Ännu ett it-företag öppnar kontor i Umeå

Svenskägda Nexus, med Umeåbekante Lars Pettersson som vd, öppnar kontor i Umeå. Nexus utvecklar säkerhetslösningar och digital identifiering och har 300 medarbetare på 15 kontor i hela världen, nu alltså även ett i Umeå.

– Det här blir en spännande utmaning. Vi jobbar med säkerhetslösningar och identifiering, något som är mer hett än någonsin nu när det fysiska och det digitala vävs samman, säger Per-Erik Nilsson som tillsammans med Johan Nylén är duon som öppnar Nexus kontor i Umeå.

– Det här är en del av it-branschen som tilltalar mig mycket, att göra det säkert för användare som ska komma åt it-system eller fysiska lokaler. Våra säkerhetslösningar passar alla företag, ingen vill ha tio olika lösenord, säger Johan Nylén.

Per-Erik Nilsson kommer närmast från Bisnode och Johan Nylén från Cygate. Deras roll blir att sätta upp Nexus första kontor norr om Stockholm samt ansvara för marknaden i norra Sverige.

Utvecklar säkerhetslösningar

Svenskägda Nexus Group utvecklar identitets- och säkerhetslösningar. Bolaget har 300 medarbetare på 15 kontor i Europa, Indien och USA, och räknar närmare 100 miljoner slutanvändare för sina säkerhetslösningar.

Nexus teknik används bland annat inom e-handel och nätbanker och ger organisationer lösningar för att hantera fysisk och digital åtkomst, säkra kommunikation mellan saker, skydda e-tjänster i offentlig sektor, ta fram inloggnings- och passerkort, samt säkra inpassering.

Koppling till Umeå

Även om kontoret i Umeå är helt nyetablerat så finns det kopplingar sedan tidigare mellan Umeå och Nexus. Umeå kommun är exempelvis kund hos Nexus som levererar id-kort till kommunen. Även nya Minervagymnasiet använder smarta id-kort från Nexus. Det är kort som kan användas för identifiering men det går även att lägga till funktioner som att starta bilens motorvärmare, skriva ut i skrivare, öppna dörrar, betala för måltider, öppna elevskåp, samt öppna värdeskåp och medicinskåp inom socialtjänsten.

En ytterligare koppling till Umeå finns genom koncernens vd Lars Pettersson, en av Umeås mer kända it-veteraner, bland annat som tidigare vd för it-bolagen Martinsson och QD Umeå. Före vd-posten på Nexus har Lars Pettersson varit vd för Bisnode och för Atea i Sverige.