Paul Alvarado Mendoza, vd för Tensaii, tillsammans med Dawn Ressel, Design Strategist hos Intuit Design System, som var en av talarna på konferensen From Business to Buttons 2017.
Paul Alvarado Mendoza, vd för Tensaii, tillsammans med Dawn Ressel, Design Strategist hos Intuit Design System, som var en av talarna på konferensen From Business to Buttons 2017.

Användardesign allt mer viktigt

Kundens upplevelse är grundstenen för alla företag, menar Paul Alvarado Mendoza, vd för Tensaii, nyligen hemkommen från konferensen From Business to Buttons.

Användardesign och kundens upplevelse av en produkt eller tjänst, eller UX (User Experience) som det också kallas, blir allt mer viktigt när företag tar fram produkter och tjänster. Konferensen From Business to Buttons är en av de främsta konferenserna inom området som arrangeras i Sverige.

Paul Alvarado Mendoza, vd för Umeåföretaget Tensaii, berättar här om årets konferens som arrangerades i Stockholm.

– From Business to Buttons är min favorit UX-konferens. Det är ett ypperligt tillfälle för mig att träffa gamla kollegor, globala talare och andra personer som brinner för UX och design, berättar Paul Alvarado Mendoza.

Vilka talare brukar det vara på konferensen?
– Förra året var bland annat företag som Google, Facebook och Typekit representerade. Höjdpunkten var ändå USA:s tidigare vice president Al Gore som pratade om hur viktigt det är med hållbarhet och att designers kan påverka framtiden. Fokus var på hur UX och design används för att skapa ett bättre ledarskap, hållbarhet, företagskultur, lönsamma affärer, icke digitala upplevelser och inkludering, berättar Paul Alvarado Mendoza.

I år var bland annat företag som AirBnb, Cooper och Intuit representerade. Höjdpunkten var, enligt Paul Alvarado Mendoza, Alexander Osterwalder som utvecklat Business Model Canvas, ett verktyg som används av många startup-inkubatorer för att beskriva, analysera och designa affärsmodeller.

Vad får du med dig från konferensen?
– Jag får ny inspiration, ny vokabulär och kontaktnät. UX och design kan skapa värde i affärer och förändra världen. Svårigheten är att kommunicera budskapet till de som inte känner till det. Genom att prata med andra så lär jag mig att förenkla min kommunikation med potentiella kunder i Umeå och resten av Sverige. Det är ingen tvekan om att vår kompetens behövs i alla storlekar av organisationer, men om inte vi kan påvisa värdet så spelar det ingen roll, menar Paul Alvarado Mendoza.

Konferensen From Business to Buttons arrangeras av Inuse med talare som är pionjärer inom UX och design på ett eller annat sätt. Det är en blandning av författare, forskare, entreprenörer, design ansvariga och visionärer.