Markus Örebrand och Magnus Hultdin
Markus Örebrand och Magnus Hultdin ligger bakom att OWASP North Sweden startar i Umeå för att öka medvetenheten om säkerhetshot på internet.

Appar för vardagsliv på Uniadens hackathon

Tillsammans med it-företagen Acino, CGI, Cinnober och Codemill har studentmässan Uniaden arrangerat ett 24-timmars hackathon på Umeå universitet. En imponerad jury menade att resultaten mycket väl kan lanseras kommersiellt.

Att underlätta vardagen gick som ett tema bland de tävlande lagen när Uniadens hackathon avgjordes i helgen. Enklare matlagning, bättre koll på kvitton och smarta påminnelser i mobilen – att digitala appar kan förenkla livet tog de tävlande fasta på.

Det var tillsammans med it-företagen Acino, CGI, Cinnober och Codemill som studentmässan Uniaden anordnade ett 24-timmars hackathon på Umeå universitet. Uniaden är Umeås största mässa för möte mellan studenter och näringsliv och går av stapeln 27 januari 2015. Men redan nu anordnas olika möten mellan näringsliv och studenter, där detta hackathon sticker ut lite eftersom deltagarna kan jobba 24 timmar i sträck för att få sitt tävlingsbidrag färdigt.

Nu var det inte alla tävlingslag som jobbade dygnet runt men många timmar sömn blev det inte för någon i de nyrenoverade lokalerna i humanisthuset på Umeå universitet.

App för matlagning

Petra Andersson, Mikael Wikner, Joakim Ljungren och Erik Hedvall tog hem slutsegern med en app för att göra matlagning enklare, Food Flow. Priset blev en lunch med de fyra arrangerande it-företagen då studenterna får möjlighet att berätta mer om sig själva och lära känna företagen bättre.

– Jag skulle absolut kunna använda mig av de här apparna på riktigt, säger Marit Olsson, projektledare för Uniaden, sedan hon lyssnat till presentationen av alla tävlingsbidrag.

Imponerad jury

Juryn som bestod av representanter från de fyra it-bolagen var mycket imponerad och Johannes Hörnberg, konsultchef på CGI, sammanfattade inför deltagarna med orden:

– Det är helt imponerande vad ni kommit fram till. Vissa av de tjänster ni tagit fram finns delvis ute på marknaden med det ser inte lika snyggt ut som ni gjort. Så ut och presentera er så har ni säkert blivande arbetsgivare på gång, säger Johannes Hörnberg berömmande till studenterna som kom från olika it- och fysikutbildningar vid Umeå universitet.

Vinnande bidraget Food Flow presenteras här nedan, liksom alla de övriga deltagande bidragen.

Food Flow

Mikael Wikner, Joakim Ljungren, Erik Hedvall och Petra Andersson
Deltagare i laget Food Flowvar Mikael Wikner, Joakim Ljungren, Erik Hedvall och Petra Andersson.
Food Flow är en digital app för att förenkla matlagning. De hushållsredskap och ingredienser som ska användas kommer upp i en lista, sorterad i tidslinje med ett moment i taget, allt för att det ska vara enklare att följa ett recept. Dessutom ges tips på vad som kan göras under väntetider som att diska eller duka bordet. En shoppinglista kan också kopplas till recepten som används.

 

Kvitt 

Gabriel Uggla, Victor Winnhed, Lars Englund, Jakob Åberg och Anton Bahrd
Deltagare i laget Kvitt var Gabriel Uggla, Victor Winnhed, Lars Englund, Jakob Åberg och Anton Bahrd.
Kvitt är en app för att spara och organisera kvitton. Med appen går det att skanna fysiska kvitton och appen ger även möjlighet att dela notor på restauranger mellan vänner.

 

Flow

Elin Nilsson, Emil Sjölander och Mattias Bergström
Deltagare i laget Flow var Elin Nilsson, Emil Sjölander och Mattias Bergström.
Flow är en hjälp för företag att ta hand om data kring användarflöden i ett webbsystem och analysera hur användare klickar sig runt på sidan, allt för att kunna optimera mötet med kunder.

 

Tipoh

Benjamin Karlsson, Johannes Stenmark, Anton Forsberg, Camilla Jakobsson, Isak Dunér Lundberg och Marc Armgren
Deltagare i laget Tipoh var Benjamin Karlsson, Johannes Stenmark, Anton Forsberg, Camilla Jakobsson, Isak Dunér Lundberg och Marc Armgren.
Tipoh är en app som mäter hur mycket publicitet ett politiskt parti eller en riksdagspolitiker får på Twitter. En interaktiv karta visar i realtid vad som twittras om de politiska partierna.

 

KvittIt

Filip Eriksson, Mattias Johansson, Pegah Zarassi och Jane Bertheim
Deltagare i laget KvittIt var Filip Eriksson, Mattias Johansson, Pegah Zarassi och Jane Bertheim.
Appen Kvittit vill göra det lättare för kunden att digitalt hålla reda på alla sina kvitton. Med mobilen läses kvittot direkt in vid kassan. Appen ger också hjälp för en kund att ha kvar ett kvitto om vara ska reklameras.

 

iMOM

Cornelia Damber och Klara Sporrong.
Deltagare i laget i MOM var Cornelia Damberg och Klara Sporrong (Klara kunde inte vara med vid presentationen).
iMOM är en påminnelseapp som ger meddelande om saker att komma ihåg i vardagen som att köpa julklappar, komma ihåg födelsedagar, vattna blommor och betala räkningar. En koppling till väderprognoser gör att användaren exempelvis kan få en påminnelse om regnkläder om det finns risk för regn senare under dagen.

 

Jury från olika it-företag

Johannes Hörnberg, Jenny ÖSterlund, Mats Wikström, Emilott Lantz.
Juryn var mycket imponerad och bestod av Johannes Hörnberg, CGI, Jenny Österlund, Acino, Mats Wikström, Cinnober, och Emilott Lantz, Codemill.

 

Uniadens arrangörer

marit Olsson, Hampus Gjöres Clark, Fredrik Strålberg
Arrangörer från Uniaden var Marit Olsson, Hampus Gjöres Clark och Fredrik Strålberg. 

Text och foto: Mikael Hansson