Artificiell intelligens är här för att stanna

Med en salig blandning av robotar, startupbolag, forskare och investerare blev Umeå Tech Arena en tankeväckande kväll om AI.

Artificiell intelligens, AI, är här för att stanna, men den har fortfarande lång väg att gå innan alla visioner och drömmar om vad den kan göra har uppnåtts. Och förmodligen når vi aldrig dit.

Det konstaterade Johanna Björklund, en av talarna på Umeå Tech Arena, när Norrlandsoperans stora konsertsal fylldes av närmare 500 nyfikna som ville veta mer om den senaste tidens teknikutveckling kring robotar och maskinernas intelligens.

Johanna Björklund är entreprenör och vd för startupbolaget Smart Video, men även medgrundare till it-företaget Codemill. Dessutom är hon forskare i datavetenskap vid Umeå universitet. Med ena foten i startupvärlden och den andra i forskningens framkant visar hon på det lyckliga äktenskap som skett i Umeå under senaste åren mellan entreprenörskap och universitetsvärlden.

För Umeås utveckling som teknikstad, där artificiell intelligens blir allt mer viktig, är den kopplingen levande. Det märktes tydligt under Umeå Tech Arena där flera av talarna, liksom Johanna Björklund, kombinerar forskning med att driva företag.

Robotar i butiken

Kollega till Johanna Björklund är Thomas Hellström, professor i datavetenskap, men även en av grundarna till startupbolaget Factify.

– Vi håller på att ta fram en personlig assistent med AI för shopping, berättar Thomas Hellström och ger flera exempel på hur robotar prövats i butiker i Japan för att vägleda kunder.

– Det var mycket intressant, och jag pratade direkt efteråt med Thomas Hellström om hur vi kan få se mer av den här tekniken, säger Simon Nordberg, ägare till barnbutiken Childrens House, i en paus.

Norrlandsoperans stora konsertsal fylldes av närmare 500 nyfikna som ville veta mer om hur långt utvecklingen kring artificiell intelligens kommit.

Norrlandsoperans stora konsertsal fylldes av närmare 500 nyfikna som ville veta mer om hur långt utvecklingen kring artificiell intelligens kommit.

Har roboten känslor?

Thomas Hellström hade på scenen även med sig roboten Pepper, något som för många i publiken blev kvällens stora glada överraskning. Det visade sig att Pepper inte bara kunde föra en dialog med en av kvällens moderatorer, Anders Blomberg, utan även hade humor. Ja, åtminstone uppfattade många i publiken det som humor när roboten och Anders Blomberg skojade tillsammans.

Men frågan är om det verkligen är humor som robotar kan ha. Kan en maskin ha känslor? Johanna Björklund tog upp den grundläggande frågan under sitt tal.

– Kommer robotarna att ha rättigheter? Kan vi skapa maskiner som på ett sätt är levande och kännande?, frågade hon och öppnade upp för en diskussion om de etiska vägval vi står inför när maskinerna blir allt mer intelligenta.

– I framtiden kommer vi att ta bitar av AI och allt eftersom föra in det på nya områden. Vi kommer att se vad som är lätt för AI och vad som är svårt. Det är en djungel men jag är positiv till utvecklingen, konstaterade Johanna Björklund.

Många talare

Under kvällen deltog också en lång rad andra talare som gav fler exempel på utvecklingen inom artificiell intelligens. Johan Tordsson, forskare vid datavetenskap och teknikchef för startupbolaget Elastisys, berättade om arbetet med att göra IT-systemen vi omges av mer intelligenta. Henrik Rehbinder visade hur företaget Lexplore använder AI för att undersöka barns läsförmåga. Klara Leander och Magnus Bergmark från Doberman berättade om hur de som investerare söker människor med fantastiska idéer att investera i.

AI växer internationellt

Christian Guttmann, global AI-chef för Tieto, visade på hur artificiell intelligens är ett gigantiskt internationellt växande teknikområde där USA och Kina tagit ledningen.

– AI kommer att få effekter på allt vad vi gör. Med självkörande bilar minskar föroreningarna och vi får färre trafikolyckor. Men det kan också innebära en minskning av organ för transplantationer eftersom många organ kommer från personer som dör i trafikolyckor, konstaterade Christian Guttmann.

Han pekade också på fler utmaningar som ligger framför oss där etiska regler och riktlinjer kring artificiell intelligens kommer att vara avgörande att diskutera.

Umeås roll inom artificiell intelligens

Helena Lindgren, forskare i datavetenskap, avslutade kvällen med att berätta om hur Umeå kliver fram för att delta i den internationella utvecklingen kring artificiell intelligens. Fler AI-forskare kommer att anställas vid Umeå universitet, menade hon, och konstaterade att representanter från Umeå deltar aktivt i genomförandet av världens största forskningskonferens om artificiell intelligens som hålls i juli 2018 i Stockholm. För att nämna ett par exempel.