Både små startup-bolag och stora industrier kommer att kunna använda artificiell intelligens för att få affärer att växa, menar från vänster Christian Guttmann, global AI-chef för Tieto, Sandra Finér, teknik- och underhållschef på Volvo Lastvagnar, och Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation.
Både små startup-bolag och stora industrier kommer att kunna använda artificiell intelligens för att få affärer att växa, menar från vänster Christian Guttmann, global AI-chef för Tieto, Sandra Finér, teknik- och underhållschef på Volvo Lastvagnar, och Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation.

Artificiell intelligens lyfter företagens affärer

Artificiell intelligens kommer att ge stor nytta för näringslivet. Det menar tre experter i ett frukostsamtal som Uminova Innovation arrangerat.

I samband med Umeå Tech Arena i slutet av maj arrangerade Uminova Innovation ett frukostsamtal om artificiell intelligens med Christian Guttmann, global AI-chef för Tieto, Sandra Finér, teknik- och underhållschef på Volvo Lastvagnar, och Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation.

Alla tre har ett stort intresse för vad artificiell intelligens kommer att innebära för hela samhället med allt från robotar i fabriker och självkörande bilar till säkerhetsfrågor och forskning.

– Jag har en vid och bred tolkning av vad artificiell intelligens är. Det handlar om uppgifter som kräver kognitiva eller fysiska färdigheter som människor vanligen utför. Men det är ett brett spektrum, här ryms både enklare former av AI och mer komplicerade, förklarar Christian Guttmann som en inledning på samtalet.

Han påpekar att det redan finns artificiell intelligens i många industrier och områden. Nu tas steg för steg tas mot ett helt nytt sätt att bygga samhället.

En process steg för steg

– I moderna bilar finns det redan en mängd teknik som bygger på artificiell intelligens. Men vi kommer inte att ha komplett självkörande bilar imorgon, utvecklingen är en ständig process som steg för steg går mot högre nivåer, menar Christian Guttmann samtidigt som han betonar att det här är en utveckling som vi kan se i alla sektorer och branscher.

Volvo Lastvagnar i Umeå är ett företag som sedan flera år tillbaka kommit en bra bit på väg med automatisering och användning av robotar i processlinjerna. För teknikchef Sandra Finér är artificiell intelligens och maskininlärning en viktig och nödvändig del i den fortsatta utvecklingen av fabriken som redan betraktas som världsledande inom produktion av lastbilshytter.

– Med artificiell intelligens kan vi förbättra oss ännu mer. Då kan vi optimera robotarna och processflöden, vilket ger positiva effekter på miljön, konstaterar Sandra Finér samtidigt som hon betonar att Umeåfabriken redan har världens renaste hyttmåleri.

Tydlig strategi behövs

Christian Guttmann, som ofta bjuds in till industrier för att diskutera utvecklingen inom AI, håller fram två viktiga utmaningar för industrier och företag som vill ta sig an artificiell intelligens.

– Den första handlar om att utveckla en tydlig strategi över hur artificiell intelligens ska få påverka företagets affärer. Det är få som har det idag.

– Det andra är mer praktiskt och handlar om hur produktionen kan förändras så att den når nästa nivå. Om du har en autonom självstyrande funktion i din fabrik, hur kommer då de anställda att se på den? Om jobben förändras i grunden, är människorna då också beredda på att förändra sig?

– Jag vill att företag ska se på hela sin värdekedja och bestämma sig för vilka strategisk steg de behöver ta på varje nivå, fortsätter Christian Guttmann.

Ledningens inställning viktig

Sandra Finér håller med om vikten av att vara strategiskt genomtänkt.

– Digitaliseringen förändrar arbetsuppgifterna inom de flesta yrken och den utvecklingen fortsätter. Här är ledningens förmåga mycket viktig. Ledningen måste vara kreativ och kunna handskas med en miljö som uppmuntrar alla att vara nyfikna och vilja vara en del av förändringen, menar hon.

– Vi har inte de färdiga svaren på hur framtiden kommer att se ut. Vi kan bara pröva att skapa den, tillåta oss att misslyckas, gå vidare och lära oss mer av det. Det är nyckeln till utveckling.

Brist på kompetens

De ökade förväntningarna och kraven på nya tekniska lösningar med artificiell intelligens leder nu till ett stort behov av n kompetens, påpekar Nils-Olof Forsgren.

– Det saknas kompetens. Här har vi ett stort problem. Det är för få som utbildar sig till ingenjörer och mjukvaruutvecklare, säger Nils-Olof Forsgren.

Sandra Finér håller med om att behovet av ny kompetens är stort, inte minst för att analysera all data som fabriken samlar in.

– Vi behöver definitivt ett samarbete med forskare och med universitet. Vi har nu ett pågående Vinnovaprojekt, FIQA, för att optimera våra processer, berättar Sandra Finér.

Inom projektet ska Volvo Lastvagnar och Volvo Cars tillsammans med Umeå universitet undersöka möjligheten att införa ett automatiserat kvalitetssystem för inspektion och reparation av lastbilshytterna. Målet är att minimera reparationskostnader och förbättra kvaliteten på levererade produkter, med ett effektivt och automatiserat kvalitetskontrollsystem.

Startups och AI

Men det är inte bara stora fabriker och koncerner som idag tar sig an artificiell intelligens. Även startupbolag sneglar mot området, betonar Nils-Olof Forsgren.

– Vi ser att många av dagens startups använder sig av artificiell intelligens i sina produkter och tjänster. De använder sig av den allra senaste tekniken för optimeringar och för att få datorer att utföra jobb smartare, säger Nils-Olof Forsgren.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det också finns en hajp kring AI, något som kan göra att det inte alltid finns täckning för stora löften.

– Det är frestande för startups att säga att de använder AI. Det är också frestande för investerare att säga att de är AI-finansiärer. Förväntningarna är skyhöga men om du som startupbolag inte har kompetensen kan du misslyckas ordentligt. Det ligger en stor risk i det och människor kan bli lurade, påpekar Christian Guttmann.

Alla tre är de överens om att vi nu står inför en utveckling som är helt ny och unik. Med artificiell intelligens kommer en stor förvandling att ske inom samhället. Många arbetsuppgifter kommer att försvinna, andra kommer att skapas. Att följa med och anpassa sig till denna utveckling kommer att bli enormt viktigt.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Mikael Hansson

Publicerad: 18 juni, 2018Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Mikael Hansson

18 juni, 2018