Arbetsgruppen för artificiell intelligens inom återvinning har möte.
Arbetsgruppen för artificiell intelligens inom återvinning har möte.

Artificiell intelligens stöd för återvinning

Returbutiken, Umeå kommun och Hi5 bryter ny mark med hjälp av artificiell intelligens.

Artificiell intelligens i form av maskininlärning och bildanalys kan skapa ett digitalt register över artiklar som finns i Returbutiken, en återvinningscentral i Umeå. Registret kan användas för att göra det enklare och effektivare att hitta begagnade produkter. Kunder kan då se utbudet utan att fysiskt behöva besöka butiken och det blir lättare att återbruka mer istället för att köpa nytt.

Förbättring för en hållbar framtid

– Vi är mycket förväntansfulla och längtar att få se hur det går. Vi tror att den nya lösningen vi har tagit fram tillsammans med Hi5 och deras kunskaper om artificiell intelligens kan hjälpa till att skapa ett intelligent återbruk, säger Linda Olofsson, projektledare för Umeå kommun.

Personalen ska helt enkelt fota av varorna så läggs dem till i registret.

– Det är ett jättespännande uppdrag som vi i projekt Ladds har tagit initiativ till, säger Thomas Kvist, Region Västerbotten. Vi jobbar för att stimulera datadriven innovation, som är kopplad till ett hållbart samhälle. Projektet är både tekniskt innovativt och har en tydlig hållbarhetsdimension. Det är också roligt att en lokal leverantör visat intresse och vi ser fram emot samarbetet med Hi5.

– Det är jättekul att utveckla ett system som verkligen kan förbättra och förenkla för Returbutikens anställda och dess kunder. Att dessutom få chansen att arbeta med maskininlärning samt bildanalys gör det extra spännande, säger Sandra Möjbro, projektledare på Hi5.

Projektet startar i vår och kommer att pågå fram till hösten, då en fungerande prototyp ska vara klar.