Åtta nya virtuella hälsorum byggs

Digitaliseringen ger nya möjligheter för hälsovården. Nu ska åtta samhällsbaserade hälsorum etableras i Västerbotten och Norrbotten.

– När det gäller den här typen av hälsorum finns det inga begränsningar, säger Pia Kristiansson, projektledare, och berättar att efter framgången med ett virtuellt hälsorum i Slussfors ska nu ytterligare åtta hälsorum byggas.

Glesbygdsmedicinskt centrum har tilldelats 14,3 miljoner i ett stort EU-bidrag för att sjukvård och omsorg på bästa sätt ska kunna tillgodoses av befolkningen i hela Västerbottens län – ett geografiskt stort område där avståndet är en stor utmaning.

– Att åka till sjukhuset för ett läkarsamtal på fem minuter eller för att ta blodprov en gång i veckan är ohållbart om man bor på glesbygden och har 12 mil till närmsta sjukstuga och 45 mil till sjukhuset, menar Pia Kristiansson.

Hälsoundersökningar på distans
Pia Kristiansson är projektledare på Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman som sedan 2013 driver ett virtuellt hälsorum i Slussfors, Storuman. Till hälsorummet kan byborna gå för att göra en hälsoundersökning och ha kontakt med läkare och sjukvårdspersonal, helt på distans. Till hjälp finns videolänk, mätutrustning som blodtrycksmätare, blodprovstagare med mera, och ibland personal på plats.

– Tanken är att alla ska kunna göra undersökningen på sig själva vilket är ganska så revolutionerande. Näringslivet är väldigt intresserade eftersom all utrustning måste vara så användarvänlig att även en lekman kan hantera den, säger Pia Kristiansson.

Internationellt uppmärksammat
Arbetet med virtuella hälsorum är unikt och hälsorummet i Slussfors har fått studiebesök från hela Europa. Glesbygdsmedicinskt centrum är dessutom involverade i att införa liknande hälsorum i Indonesien, ett land som med sina 13 000 öar ser otroligt stor potential i den här typen av vård.

Efter den lyckade starten med hälsorummet i Slussfors stöds nu Glesbygdsmedicin av 14,3 miljoner kronor i EU-bidrag för att kunna starta upp åtta nya rum, sju i Västerbottens län och ett i Norrbotten. Den här gången ska rummen dock vara lite annorlunda. Nu kallas rummen Samhällsbaserade virtuella rum och ska genom nära samarbete med kommun och näringsliv kunna användas till mer än endast sjukvård.

– Tidigare har vi benämnt rummen som virtuella hälsorum men har insett att det finns fler samhällsfunktioner som kan vara svåra att nå ute på glesbygden, exempelvis arbetsförmedling och försäkringskassa, säger Pia Kristiansson.

Medborgarmöten och dialog nästa steg
Nästa steg är att via medborgarmöten identifiera bra lokaler för de samhällsbaserade virtuella rummen. En sådan lokal kan tillexempel vara på ett äldreboende eller hos den lokala byaföreningen.

– Det är viktigt att rummen hamnar där befolkningen vill ha dem, och innehålla de funktioner som de efterfrågar, annars kommer ingen använda dem. Vi vill därför att så många som möjligt ska vara delaktiga, säger Pia Kristiansson.

Målet är att de samhällsbaserade virtuella rummen ska vara i bruk redan till årsskiftet. Rummen kommer vara placerade i följande kommuner: Dorotea, Åsele, Vilhelmina, Storumans, Sorsele, Malå, Norsjö och Arjeplog.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 23 juni, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

23 juni, 2016