itsupport.jpg
Skatteavdrag för it-tjänster i hemmen, föreslås i statlig utredning av Digitaliseringskommissionen. Men många it-företag är tveksamma att ta på sig jobben. Foto: istockphoto

Rut-avdrag för datorhjälp men it-företag tvekar inför jobben

1 000 nya jobb kan skapas med ett avdrag för it-tjänster i hemmet, enligt Digitaliseringskommissionen. Men it-konsultföretagen är tveksamma att ta på sig jobben, visar InfoTech Umeås snabbkoll.

Hjälp med krånglande datorer och internet, support för att använda datorprogram eller få hemmanätverket att fungera med både tv, dator, och mobiltelefon. Det är it-tjänster som Digitaliseringskommissionen vill utöka rut- och rot-avdragen med. I veckan lämnades betänkandet över till it-minister Mehmet Kaplan,
läs mer i pressmeddelande.

Syftet med en skattereduktion för it-tjänster i hemmet är att öka den digitala kompetens i samhället, menar Digitaliseringskommissionen.

– I dag, när det finns datorer och digitala uppkopplade produkter i nästan alla svenska hem, måste vi hitta nya sätt att främja den fortsatta utvecklingen, säger Jan Gulliksen, Digitaliseringskommissionens ordförande.

Digitaliseringskommissionen menar att reformen kan leda till att mellan 1 000 och 1 300 nya arbetstillfällen skapas, om mer än 800 000 personer skulle köpa vardera drygt 2 timmar per år.

Men förslaget innebär inte att etablerade IT-konsultföretag i förstone kommer att ge sig in i den nya marknaden som kan uppstå om förslaget genomförs, visar InfoTech Umeås snabbkoll. Bara något enstaka företag menar att privatpersoner kan bli deras nya marknad.

Samtidigt konstaterar dock flera att de kan tänka sig att nya företag kan komma att etableras. Så här svarar ett antal ansvariga it-chefer i Västerbotten på frågan Kommer detta att bli en marknad för er?:

 

Jonas BerglundJonas Berglund, Sherpas:
Nej, de system och tjänster vi levererar är inte lämpade för privatpersoner och jag har väldigt svårt att se att vi kommer göra omställningen. Det är däremot intressant att följa och kommer förhoppningsvis leda till en del nyetableringar. Jag har alltid resonerat att Rit kommer bli en naturlig förlängning av erbjudandet som exempelvis El-Giganten, MediaMarkt och NetonNet levererar.

 

Pär VidmarkPär Vidmark, TeamNorr IT-Partner:
För TeamNorr är det inte aktuellt, vi satsar fullt ut på våra nöjda företagskunder. Men att starta ett nytt företag som satsar på den privata marknaden om ett sånt förslag skulle införas är ingen omöjlighet.

 

Urban HolmgrenUrban Holmgren, Knowit:
Nej, oavsett om it-tjänster blir avdragsgilla för privatpersoner kommer vi inte arbeta mot den marknaden, det är inte där vi ser att vår framtid ligger.

 

 

Patrik BernhardssonPatrik Bernhardsson, Sogeti:
Nej, jag tror faktiskt inte det är en marknad för oss. Vi arbetar varken med privatmarknad eller den typen av tjänster som jag tror kan bli aktuella.

 

 

Niklas TigerNiklas Tiger, Hi5:
Nej, det är inte vår målgrupp.

 

 

Erik NorrgårdErik Norrgård, IT-Hantverkarna:
Detta skulle kunna bli en marknad för oss. Idag arbetar vi främst med företag, men även offentlig verksamhet och privatkunder. Växer den sistnämnda kategorin anpassar vi oss efter utvecklingen. Tillgången till fungerande IT är grundläggande för alla.