umeagalan2015_06.jpg
Pelle Almqvist Pettersson och Matti Larsson gläder sig åt ny finansiering från Fort Knox, ägarbolaget till Balticgruppen. Bilden från Umeågalan 2015 där Zordix var nominerat som Årets nya företag.

Balticgruppens Fort Knox investerar i spelföretaget Zordix

Balticgruppens ägarbolag Fort Knox går in med ny miljoninvestering i Umeåföretaget Zordix. Finansieringen går till en lansering på Playstation 4 av spelet Aqua Moto Racing Utopia.

I lokaler på Västerslätt i Umeå kodas för fullt för det nya spelet Aqua Moto Racing Utopia. Det är spelföretaget Zordix, nyligen nominerat som Årets nya företag på Umeågalan, som laddar för lansering av sitt nya spel. Nu får företaget hjälp med en ännu större satsning genom att Fort Knox, moderbolaget till fastighetskoncernen Balticgruppen, går in med ny finansiering.
 
Zordix har sedan tidigare ett samarbete med finansiären Fort Knox som i början av 2014 gick in med en investering för att bidra till utveckling av spelet Aqua Moto Racing Utopia på Nintendos plattform Wii U. Nu utökas samarbetet med en ny stor investering för att spelet också ska kunna släppas på populära Playstation 4.

Zordix har blivit kända för att satsa på Nintendos plattform. Innebär en lansering på Playstation 4 att ni breddar er från Nintendos plattform?

Matti Larsson:
Ja, från och med detta år är vi licensierade även för Sonys Playstation 4. Den har varit en stor succé och därför känns det helt rätt! Förutom Aqua Moto Racing Utopia kommer fler spel till Playstation 4 längre fram, t ex snöskoterspelet Snow Moto Racing Freedom som vi berättat om tidigare.

Vilka tekniska utmaningar innebär det att utveckla titeln även för PS4?
 
Matti Larsson:

Vi måste göra om och anpassa stora delar av grafiken, samt byta ut massor av grundkod i de olika tekniska delsystemen. Därtill kommer att följa alla Guidelines som är hundratals saker listade, allt från regler kring interfacedesign till tekniska krav på hur hårdvaran ska anropas. Skönt att vi har utökat med ett testlabb som rymmer mycket folk.

Hur stor insats går Fort Knox in med?
 
Matti Larsson:

Det handlar om miljonbelopp men exakta summan är hemlig. Nu vill vi tack vare detta verkligen ta chansen att höja kvaliteten i produkten så att det blir vårt verkliga drömspel!
Idag släpper vi en ny film, en s k Preview Trailer som en teaser till hur spelet kommer att upplevas. 

Och när kommer spelet att lanseras?

Matti Larsson:
I och med den nya versionen var vi tvungna att också upparbeta versionen till Wii U. När vi gått igenom processen med de långa Guidelines-listorna och bollande fram och tillbaka med Nintendo och Sony blir det till slut dags att lämna ifrån oss ett releasedatum. I väntan på det räknar vi med att kunna bjuda på fler roliga filmer från spelet. Så man kan säga att lanseringen faktiskt startar idag i och med släppet av Preview Filmen! 

Hur många medarbetare är ni i Zordix idag?
 
Matti Larsson:

I och med att vi fått in några nya praktikanter från en spelutbildning samt 3 st ytterligare testar-praktikanter är vi just nu 22 personer på kontoret. Närmsta 6 månaderna är vi ungefär så många. Anställa heltid är 14 personer och vI hoppas växa ytterligare i takt med att vi sätter igång fler projekt.  Vi har fortfarande utrymme för fler investerare som gillar vad vi gör att haka på. Finansiering ger oss möjlighet att växa och det vill vi verkligen!

Utökar ni era lokaler med denna satsning?
 
Matti Larsson:

Ja, vi utökade i somras från en till tre toaletter, vilket var helt nödvändigt när man blir fler än 15 personer och totalt har vi nu 240 kvadratmeter yta. En stor fördel med nuvarande lokaler är att vi kan fortsätta utöka lokalerna och inreda dem på ett väldigt mysigt och lämpligt sätt för spelutveckling.

Trivseln på kontoret är viktig! Vi vill gärna skapa ett innovativt labb för VR-projekt, 3D-skrivare, green screen och andra tekniker som ligger i tiden och är både roliga och nyttiga att leka med.

Se trailer nedan av nya spelet Aqua Moto Racing Utopia

Text och foto: Mikael Hansson