Helena Stenberg, kommunalråd, och David Sundström, näringslivschef, båda Piteå kommun.
Helena Stenberg, kommunalråd, och David Sundström, näringslivschef, båda Piteå kommun, väntar med spänning på besked om det blir Skellefteå eller Västerås som får Northvolts batterifabrik.

Beslut om batterifabrik i september

Tidigt i höst får vi veta om det blir Skellefteå eller Västerås som får Northvolts nya stora batterifabrik. Samråd sker med kommunerna i september och sedan tas beslutet, enligt Peter Carlsson, vd.

– Vi ska ha samråd med kommunerna i september och sedan tas beslutet relativt snabbt, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt, enligt Breakit.

Northvolt planerar att bygga Europas största batterifabrik och det står nu mellan Skellefteå och Västerås som etableringsort. 3000 arbetstillfällen kommer att behövas till fabriken och många väntar nu nervöst på beslutet.

Inte bara i Skellefteå förbereder man sig. Grannkommunen Piteå väntar också med spänning.

– Det här är en av de största industrietableringarna i modern tid och det är mycket positivt för Piteå och hela regionen om det hamnar i Skellefteå. Vi i Piteå kommer att göra allt vi kan för att bidra till en lyckad etablering, säger Helena Stenberg, kommunalråd Piteå kommun.

När beslutet om en etablering av en batterifabrik i regionen tas är Piteå redo att erbjuda attraktiva tomter med direkt närhet till kommersiell och offentlig service, brett och integrerande föreningsliv och med en säker och effektiv pendling till Skellefteå, enligt ett pressmeddelande från Piteå kommun.