Torbjörn Bäckman
Torbjörn Bäckman, konsult på Sogeti, löste hemresan genom att köpa bil på Blocket när Arlanda hade stängt.

Bil från Blocket löste flygkaos

Årets konsultpris för kreativ insats får kanske konsulten vid Sogeti i Umeå som köpte en bil på Blocket för att ta sig hem från Uppsala när Arlanda flygplats stängts på grund av vulkanaskan.

Under det senaste dygnet duggar rapporterna tätt om inställda resor när luftrummet i Sverige och andra länder stängts av på grund av den isländska vulkanens utbrott. Kaos råder i flygtrafiken men påhittiga IT-konsulter har ju erfarenhet av att lösa de flesta knepiga situationer. Torbjörn Bäckman, en av Sogetis konsulter i Umeå, visade sin kreativitet och initiativrikedom när han och en kollega blev strandsatta när Arlanda stängde.

Då han och kollegan varken fick tag i hemresealternativ på torsdagkvällen eller något boende löste man situationen genom att köpa en billig bil på Blocket och köra hem till Umeå från Uppsala.

– Bilen kostade femtusen men jag prutade ner den till fyra och ett halvt, skrattar Torbjörn Bäckman, som på detta sätt fick ta sig hem tillsammans med sin kollega istället för att flyga.

En förvånad teamchef vid Sogeti fick därefter ett telefonsamtal på torsdagkvällen från Torbjörn Bäckman med meddelandet om att Sogetis kontor i Umeå numera har en firmabil.

– En mycket kreativ lösning på reseproblemet. Och numera finns det alltså en väl inkörd firmabil till salu, menar Anders Wink, teamchef på Sogeti.

Firmabilen ska alltså inte bli kvar i Sogetis ägo. Nu går den ut på Blocket igen.

– Den står nere på parkeringen nu, men vi har redan lagt ut den på Blocket. Nu säljer vi den vidare, skrattar Torbjörn Bäckman.

 

Text: Mikael Hansson