Inför fullsatt salong diskuterades blockchain när Umeå Tech Arena arrangerades. Gisela Edendahl, IBM, Nils-Olof Forsgren, Uminova Innvation och Oskar Janson, Cinnober Financial Technologies.
Inför fullsatt salong diskuterades blockchain när Umeå Tech Arena arrangerades. Gisela Edendahl, IBM, Nils-Olof Forsgren, Uminova Innvation och Oskar Janson, Cinnober Financial Technologies.

Blockchain en möjlighet för startups

Den nya tekniken blockchain kan ge startup-bolag möjlighet att utveckla helt nya applikationer, konstaterades i ett panelsamtal under Umeå Tech Arena.

Umeå Tech Arena blev en succé med 450 deltagare på plats och många hundra som följde livesändningen i mobil eller dator. Nu finns möjlighet att uppleva presentationer och panelsamtal en gång till genom de videoklipp som ligger på Uminova Innovations Facebooksida.

Här är ett av dessa klipp med ett panelsamtal om ”The Future of Blockchain”. Det är Gisela Edendahl, Blockchain for Business Ambassador på IBM, Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innvation och Oskar Janson, Risk Expert and Senior Developer på Cinnober Financial Technologies som utfrågas av Linus Stark från Uminova Innovation.

Blockchain brukar beskrivas som ett robust system för verifiering av transaktioner, en fördel med systemet är att det fungerar decentraliserat på en global nivå och att det inte går att hacka. Det är också en teknik som går att använda av många, inte minst startup-bolag, menade panelen vid Umeå Tech Arena.

Kan inte hackas

– Genom blockchain kan vi ha transaktioner som inte kan hackas. Problemet med blockchain är att det blivit så synonymt med Bitcoin och kryptovalutor, men det här är en teknik som kan användas på så många olika sätt, säger Nils-Olof Forsgren.

Oskar Janson gav en inblick i hur blockchain kan ge säkrare handel med värdepapper på ett internationellt plan.

Nya affärsmodeller i ett ekosystem

Gisela Edendahl betonade hur blockchain kan knyta samman många olika företag och organisationer i ett säkert nätverk.

– Det är intressant eftersom det kan skapa nya affärsmodeller i ett ekosystem av parter som vanligen inte arbetar tillsammans. De kan dra fördel av varandra och överföra värden från ett sammanhang till andra.

– Det är något som många startups kan utnyttja för att skapa nya applikationer, fortsätter hon.

Se panelsamtalet nedan