100205foretagarna_01.jpg
Vilhelm Nordeman och Ann Klefbohm är ordförande för Företagarstyrelserna i Övik och Umeå. Nu knyter organisationerna allt starkare kontakt mellan städerna.

Bok om Komatsu väcker uppmärksamhet

Moderna skogsmaskiner är mycket avancerade fordon, fyllda av teknik och it. Hur resan sett ut fram till dagens skogsteknik finns nu dokumenterat i en jubileumsbok som nominerats till Svenska Publishingpriset.

Den utveckling som skogsmaskinerna har genomgått under de senaste 50 åren finns nu samlat i boken "Fem decennier av skogsmekanisering”. Boken har väckt stor uppmärksamhet med sin beskrivningen av Umeås industrihistoria och har blivit nominerad som ett av tre bidrag till Svenska Publishingpriset i kategorin Jubileumsskrifter. Boken är producerad av
Dynamo Press
på uppdrag av
Komatsu Forest.

— Det är verkligen roligt att en del av Umeås industrihistoria uppmärksammas på det här sättet, säger Roland Lundqvist, informationschef på Komatsu Forest.

Lång industritradition

Umeås industritradition sträcker sig långt bak i tiden och företag som bland annat Komatsu Forest, Volvo Lastvagnar och Ålö Maskiner är alla sprungna ur en innovations- och entreprenörsanda som tog ordentlig fart under 1950- och 1960-talen.

Boken "Fem decennier av skogsmekanisering" handlar om hur företaget Umeå Mekaniska under 50 år utvecklats till dagens moderna skogsmaskintillverkare Komatsu Forest.

— Boken är inte bara en jubileumsbok som beskriver Komatsu Forests första 50 år, utan minst lika mycket ett bidrag till dokumentationen av Umeås industrihistoria och hur skogsteknik har spritts över världen, säger Roland Lundqvist.

Interaktiv bild av hytt

Den som vill uppleva något av den teknik som ryms i moderna skogsmaskiner, och inte har tillgång till jubileumsboken, kan gå till Komatsu Forests hemsida och
studera den interaktiva bild av en hytt
i en skotare som företaget lagt ut.

Bilden gör det möjligt att undersöka skotarens hytt och exempelvis se datorskärmen som är placerad precis framför föraren. Avverkningen och kranstyrning sker med stöd av maskinens dator och hyttens skärmar bidrar till att föraren får full kontroll över processen.

I hytten finns även ett ergonomiskt tangentbord. Handkontroller med reliefknappar och mus-funktion. USB-ingång för att enkelt ladda ner rapportfiler eller ladda upp kartor och mjukvaruuppdateringar. Färgskrivare för utskift av produktionsrapporter. Display för backkamera. Att skotaren dessutom är uppkopplad mot internet är en självklarhet.

Hur det går för jubileumsboken Fem decennier av skogsmekanisering återstår att se i oktober då juryn fäller sitt utlåtande.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 4 september, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

4 september, 2012