Mats Berggren
Mats Berggren, vd för UmeNet, visar på bilden hur UmeNet nu satsar på att bygga ut trådlöst nät i centrala Umeå.

Bredare tv-utbud i Umeå

Nu kan UmeNets alla kunder även välja Viasats kanalutbud via det supersnabba stadsnätet, berättade Mats Berggren, vd för UmeNet, vid ett seminarium på Umeå IT-konferens 2012.

Samtidigt som Mats Berggren för deltagare på Umeå IT-konferens 2012 kunde berätta om det nya samarbetet med Viasat gick Umeå Energi ut med ett pressmeddelande om sastsningen.

– Vi välkomnar ytterligare en leverantör, som gör att vi kan erbjuda en ännu större valfrihet för dig som är kund, säger Mats Berggren i pressmeddelandet.

Bygger infrastruktur

UmeNets uppdrag är att bygga ut en infrastruktur för internet genom ett öppet stadsnät som företag och leverantörer av tjänster kan använda för att nå kunder i Umeå. Nu har man alltså tecknat avtal med Viasat, vilket möjliggör ett ännu bredare tv-utbud för Umeåborna.

– Vi är väldigt nöjda över samarbetet med Viasat. I det öppna stadsnätet, som vi ansvarat för sedan 1999, ska de som är anslutna känna full frihet och vara trygga med att det utbud de väljer verkligen levereras med högsta kvalitet, säger Mats Berggren.

Lyckad satsning på öppet stadsnät

Under Umeå IT-konferens, som samlade nämare 150 deltagare från it-företag och myndigheter i hela Västerbotten, gav Mats Berggren en inblick i hur UmeNet allt sedan 1990-talet arbetat för att förse Umeåborna med ett av världens snabbaste bredbandsnät. Satsningen har varit mycket lyckad och enligt mätningar från nätverksföretaget Akamai är Umeå den enda av europeiska och nordamerikanska städer som förmår ta upp kampen med några av de supersnabbaste städerna i Asien. På världslistan har Umeå intagit plats nummer 15.

Spridningen av bredbandet inom Umeå är också stor. 95 procent av Umeåborna beräknas ha tillgång till bredband via det öppna stadsnätet.

Viasat i Umeås stadsnät

Med Viasat  i det öppna stadsnätet erbjuds nu Umeåborna ett stort utbud av tv-kanaler såsom Viasat Sport, Viasat Film, dokumentärkanalerna Nature, Explorer, History och Crime, men även tredjepartskanaler från andra tv-leverantörer.

– På Viasat vill vi att så många som möjligt ska kunna se vårt tv-utbud. Vi är riktigt glada över möjligheten att få erbjuda tv via Umeås stadsnät, säger Jonas Karlén, vd Viasat Sverige.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 24 oktober, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

24 oktober, 2012