Åtta kvinnor av 20 anställda, eller 38 procent, ger Dizparc en unik plats inom IT-branschen. Från vänster Lisa Naréus, Anna Nabb, Hanna Olsson, Annelie Weinehall, Helena Fransson, Maria Söderlind och Ulrika Carlsson (Anna Fahlén saknas på bilden).
Åtta kvinnor av 20 anställda, eller 38 procent, ger Dizparc en unik plats inom IT-branschen. Från vänster Lisa Naréus, Anna Nabb, Hanna Olsson, Annelie Weinehall, Helena Fransson, Maria Söderlind och Ulrika Carlsson (Anna Fahlén saknas på bilden).

Bredd lockar kvinnor till Dizparc

Olika erfarenhet och bakgrund. Olika kön, ålder och intresse. Bredden hos Dizparc är stor med 38 procent kvinnor bland de anställda.

Åtta kvinnor av 20 anställda, eller 38 procent, det ger Dizparc en unik plats inom IT-branschen där snittet annars brukar ligga på drygt 20 procent.

– Att vi är så många kvinnor gör oss till en bättre arbetsplats, det är jag övertygad om. Men det har inte bara att göra med kön. Bland våra anställda har vi också olika åldrar, olika erfarenhet och bakgrund. Det är viktigt. Är vi alla alltför lika ser vi inte ut som verkligheten, säger Anna Nabb, kontorsansvarig.

Så när sju av åtta kvinnor på Dizparc samlas runt ett bord (nyanställda Anna Fahlén var ej på plats) för ett samtal om yrkesroller i IT-branschen blir listan lång över kunskapsområden – systemvetare, datavetare, utvecklare av affärssystem, expert på digital kommunikation, specialist på innovationsprocesser, beteendevetare med IT-inriktning, projektledare.

– Det finns så otroligt många roller här och hela tiden möjlighet att lära nytt. Det gör att vi kan gå ut till våra kunder och erbjuda en bredd, säger Helena Fransson, en av veteranerna som varit med sedan Dizparc grundades sommaren 2016. Själv har hon jobbat med affärssystem sedan 1999.

Unga och äldre

Liksom Anna Nabb vill Helena inte bara tala om kön, utan betonar lika mycket vikten av att medarbetarna har många olika slags erfarenhet med sig. Som att några i gruppen är nyutexaminerade medan andra jobbat i decennier.

– Det är så jätteroligt att jobba med de som är yngre, då behöver du inte stagnera över 50, det är friska fläktar hela tiden, konstaterar Helena Fransson med ett nöjt leende.

Bredden lockar kvinnor till Dizparc. På bilden syns Anna Nabb, Hanna Olsson, Helena Fransson, Lisa Naréus och Maria Söderlund.

Bredden lockar kvinnor till Dizparc. På bilden syns Anna Nabb, Hanna Olsson, Helena Fransson, Lisa Naréus och Maria Söderlund.

Från kaos till struktur

Att det är friska fläktar märks under hela samtalet med de sju. Alla runt bordet är ivriga på att berätta om sina yrkesroller och hur mycket de uppskattar att hitta lösningar på sina uppgifter.

– Det är problemlösning som är roligt, inte minst som utvecklare. Många hatar kaosfasen som kan finnas i ett projekt, men jag älskar den. Från det när alla bara sitter och tänker ”det där kan vi inte göra och inte det där heller”, till att få en struktur. Att hitta hur saker hänger ihop och vad som behöver börjas med, var resurser ska sättas in och sedan presentera en plan så att alla kan förstå, säger Maria Söderlind.

Ger kickar i yrkeslivet

Annelie Weinehall lyfter fram arbetet med innovationsprocesser, som blivit en viktig del av Dizparcs arbete.

– Jag gillar processen med innovationsutveckling. Det tycker jag är häftigt. Att tidigt i en process få samlas kring något visuellt som kan ge reaktioner på om vi är på rätt väg eller inte, säger Annelie Weinehall, som är gruppens expert inom innovationslösningar.

På liknande sätt har alla sju sin egen reflektion och ingång till vad det är som ger kickar i yrkeslivet. För Ulrika Carlsson, utbildad systemvetare, kan det vara den kod som ligger bakom det som kunden behöver i sitt dagliga jobb. För Lisa Naréus, beteendevetare med IT-inriktning, är det att få tekniken begriplig och lätt, medan Hanna Olsson, digital kommunikationsexpert, lägger sin möda på att få kundernas digitala kommunikation att stämma med deras varumärke.

Anna Nabb berättar att hon går igång på att bygga upp bolaget Dizparc så att det kan matcha den förändring som företagets kunder står i när IT inte längre är enbart IT-avdelningens ansvar utan en del av all verksamhet.

Bredd i yrkesroller

Just bredden i yrkesrollerna är en av de positiva sakerna som de sju gemensamt lyfter fram.

– Vi har så otroligt många roller här. Det är jätteroligt att gå ut till kund och kunna erbjuda den bredden, säger Helena Fransson.

En utmaning ligger dock i att få fler, inte minst unga tjejer, att inse hur omväxlande jobbet inom IT-branschen är.

– Det kan vara svårt att förstå för den som inte är i branschen. Men får du tillfälle att sätta dig ner med någon och visa vad det handlar om så ser den ofta hur otroligt intressant det är, säger Lisa Naréus.