Mikael Bergmark, vd BrukEtt, i Mitten, flankeras av Dominik Haßelkuss och Matthias Lenz från tyska ValueChain.

Bryter kryptovaluta i Robertsfors

Tyskt bolag öppnar datacenter i Robertsfors för att bryta kryptovaluta.

I mitten av april flyttar tyska ValueChain in i BrukEtts lokaler i Robertsfors för att bryta kryptovalutor. Affären är ett resultat av BrukEtts plan att locka europeiska datacenter till Element Six gamla lokaler i Robertsfors.

– Vi vet att det finns ett stort intresse bland aktörer som vill etablera datacenter i Norrland och genom att paketera vårt erbjudande tillsammans med Node Pole så har vi kunnat skapa intresse. Otroligt kul att vi landat en så här stor och spännande affär, säger Mikael Bergmark, vd på BrukEtt.

– Den här affären är ett bra exempel på hur nya affärsmöjligheter kan skapas genom att sammanföra energiintensiva, internationella kunder med fastighetsägare som har outnyttjade resurser. Vi på Node Pole hjälper dagligen energiintensiva bolag att hitta lösningar som klarar deras behov av mycket energi, med kort time to market, säger Patrik Öhlund, vd på Node Pole.

– Blockchain-tekniken är en av dessa energiintensiva branscher som nu växer kraftigt, och vi är bara i början på den utvecklingen. Att kunna hjälpa till i den här affären känns mycket tillfredställande och spännande, fortsätter Patrik Öhlund.

Kan värma upp hela Robertsfors

Mängden datorer innebär en enorm energiförbrukning vilket kräver investeringar i mångmiljonklassen. Trots att det redan finns en kraftfull anslutning till elnätet efter den tidigare elintensiva diamantproduktionen så räknar BrukEtt med att behöva investera i ett ökat eluttag under nästa sommar och då kommer datacentret att generera lika mycket överskottsvärme som behövs för att värma upp hela Robertsfors.