Bygg din egen kulturväv

Nu kan alla vara med och bygga nya kulturhuset i Umeå. Ja, åtminstone dess digitala variant i form av webbspelet Vävenspelet, utvecklat av Dohi Sweden.

Alla umebor kan dagligen se hur stadens nya kulturhus Väven växer fram nere vid älven. Den utvecklingen går även att följa på nätet – via projektets sajt,
kulturvaven.se, som är framtagen och ständigt uppdateras av digitala byrån Dohi Sweden och designbyrån SGC&LLLL.

Väven är ett djärvt projekt, med utmanande arkitektur – ett projekt i byggnadsteknisk framkant som kommer att ge ett internationellt avtryck och sprida bilden av ett hypermodernt Umeå. 

Samma sak gäller webbsidan. Den är skapad med hjälp av den senaste webbtekniken inom html5, femte generationens webbstandard, som ger helt andra förutsättningar för bilder, video och ljud – en teknik som suddar ut gränserna mellan video och en traditionell webbsida.

Sajten är också skapad direkt för webbläsaren, vilket betyder att användaren inte behöver ladda ner något ytterligare program för att uppleva innehållet. 

Det senaste kapitlet i projektets historia som berättas på sajten är ett webbspel,
Vävenspelet (se överst i högra hörnet), som låter alla vara med och bygga kulturhuset Väven.  Den kreativa byrån Dohi Sweden har utvecklat ett pusselspel bestående av fem motiv i olika svårighetsgrader. Fem nivåer där spelaren börjar med att bygga Hundkojan, lär sig och blir duktigare via Friggeboden, Villan, Hyreshuset för att slutligen ta sig an utmaningen att bygga hela det ambitiösa projektet Väven-huset.

Tanken med spelet är givetvis att underhålla men även illustrera hur komplicerat ett bygge med Vävens ambitioner och estetik är.

– Speldesignen är ren och enkel och pusslet är både kul och klurigt att lösa, säger speldesignern Simon Pettersson på Dohi Sweden.

Spelet lanserades i månadsskiftet och redan har topplistorna börjat fyllas, för givetvis går det att samla poäng i spelet. Varje nivå har high score-listor som presenterar de tio hittills snabbaste lösningarna.