Lars Österberg och Anders Haraldsson
Cartesia blev tidigare Sokigo och söker nu fler medarbetare till Lycksele. På bilden vd Lars Österberg och affärsstrateg Anders Haraldsson. Foto: till vänster Sokigo, till höger Mikael Hansson.

Cartesia i Lycksele blir Sokigo

Efter sammanslagningen. GIS-företaget Cartesia i Lycksele byter namn till Sokigo.

I mars kunde Infotech Umeå berätta att Lyckseleföretaget Cartesia efter en sammanslagning med Tekis bytte namn till TekisCartesia. Nu kommer nästa nyhet på namnfronten. Det nybildade bolaget får namnet Sokigo, meddelar ägarna, börsbolaget Addnode Group som förvärvade Cartesia redan 2002.

Geografisk IT
Cartesia är ett av Lyckseles största företag och arbetar med geografisk IT. Lycksele och Cartesia har länge varit ett centrum för GIS-teknik, det vill säga produkter och tjänster som bygger på geografisk data och information. Cartesia Skolskjuts, Cartesia Forest och Cartesia KartSmart är några av produkterna som utvecklats genom åren.

Anders Haraldsson, tidigare marknadschef på Cartesia, numera affärsstrateg på Sokigo, menar att sammanslagningen till ett större bolag ger nya möjligheter inom branschen för geografisk data och information.

Bredare inriktning
– Inriktning blir bredare. Vi får mer kraft och utrymme. Vi blir större, från tidigare 50 till idag 120 anställda, säger Anders Haraldsson.

I och med sammanslagningen flyttas det tidigare huvudkontoret från Lycksele. Av sex i den nya ledningen kommer tre från gamla Cartesia, varav två finns kvar i Lycksele och den tredje (VD) återfinns numer på huvudkontoret i Sundbyberg.

– Men det blir ingen förändring i personalen i övrigt. Vi tittar istället på rekrytering just nu, säger Anders Haraldsson.

Enligt ett pressmeddelande innebär sammanslagningen att även alla namn på produkter, tjänster och logotyper som är relaterade till Tekis och Cartesia byts ut, något som kommer att ske succesivt under året.

– Det känns otroligt spännande och inspirerande att få jobba med ett nytt namn för de så välrenommerade bolagen Tekis och Cartesia. Vi ska bygga och fylla ett varumärke som borgar för samma goda kvalitet och kunskap som bolagen står för idag, säger Lars Österberg, vd för Sokigo och tidigare vd för Cartesia.

Fakta om Cartesia
Cartesia omsatte 74 miljoner kronor 2014 och grundades i Lycksele för 20 år sedan. Idag finns kontor även i Stockholm, Göteborg och Gävle. Sedan huvudägarna Addnode Groups slagit samman Cartesia med företaget Tekis får det nya bolaget namnet Sokigo. Det nya bolaget får 120 anställda, varav 50 kommer från tidigare Cartesia.