Lennart Ohlsson och Per Bengtsson
Lennart Ohlsson, docent från KTH, och Per Bengtsson, vd för Uppsala Innovation Centre, var två av föreläsarna när affärsänglar och riskkapitalister möttes för att bygga kontaktnät.

Vd:n som är kung på datorspelsfestivalen

Johan Tjäder, vd på it-företaget Acino, gillar strategi och taktik i datorspel. I helgen deltog han och Acino i datorspelsfestivalen Frostbytes företagsturnering. Nu utmanar han fler företag att vara med och spela.

När datorspelsfestivalen
Frostbyte
avgjordes i helgen i Umeå arrangerades också en företagsturnering för att avgöra vilket lokalt företag som är bäst på E-sport. I huvudturneringen Counter-Strike: Global Offensive vann bredbandsleverantören T3 med Transcom på andra plats följt av Acino.

Med bland de deltagande från Acino
fanns företagets vd Johan Tjäder och Infotech Umeå fick en pratstund med honom i samband med turneringen. 

– Jag sätter väl lite ribban när jag som företagsledare tar initiativ och anordnar något sånt här, säger Johan Tjäder, vd för Acino, när han för en stund tar paus från en av de uppställda skärmarna i Noliahallen i Umeå där Frostbyte arrangeras.

Frostbyte vill gärna se sig som Norrlands största datorspelsfestival och att företag finns med under helgen är viktigt. Johan Tjäder själv uppskattar att få vara med.

– Det kanske inte är så vanligt att man som vd sitter och spelar dataspel på fritiden. Men för mig är det vitalt, jag behöver avkopplingen.

Tog hem flera titlar

Just nu är det främst Counter-Strike som Johan Tjäder spelar. Men nya fotbolls- och bilspelet Rocket League uppskattar han också. Fast han är inte så dålig på andra spel heller. Faktum är att Johan Tjäder tog hem två individuella titlar i Frostbytes företagsturnering, såväl i Mario Kart som i Smash Bros. 4 tog han guld.

– Med en bakgrund från olika lagidrotter så gillar jag den taktiska faktorn i spel. Att man är ett antal personer som arbetar mot ett gemensamt mål är inte olikt hur det funkar när man driver sin verksamhet framåt. Det är väl intresset för ledarskap som kommer in i det, berättar Johan Tjäder som också efterlyser att fler företagsledare ska delta tillsammans med sina medarbetare i kommande turneringar.

Hittar nya medarbetare

Johan Tjäder menar att det kan vara en konkurrensfördel att it-företag finns med på datorspelsfestivaler, framför allt när det gäller att hitta arbetskraft. Det visar på att man som arbetsgivare har ett öppet sinne och främjar sina anställdas intressen. Samtidigt blir det en väldigt rolig teambuildingaktivitet att tillsammans med sina kollegor tävla mot konkurrenter på andra arenor än näringslivet.

– För mig är dataspel ett modernt alternativ till att läsa en bok. Det handlar främst om avkoppling men utöver det har du möjlighet att interagera med den historia du har framför dig. När man jobbar så mycket på vardagen och har lätt att fastna i jobbtankar även när man gått hem så behöver man något som är helt annorlunda och ger återhämtning.

– Sedan är det ju också väldigt socialt, inte minst här på Frostbyte där vi medarbetare träffas och umgås. Det är jättetrevligt och en fantastisk form av teambuilding, säger Johan Tjäder.

Bra att ha företag med

Olle Sundin som ingår i arrangörsgruppen bakom Frostbyte menar att det är av stort värde att ha företag med, både som sponsorer och som aktiva spelare. 

– När företagen visar att de har ett stort intresse för dataspel ger det en igenkänningsfaktor till andra spelare. Man behöver inte överge sina dataspelsintressen bara för att man blir äldre. Jag tycker det är skitkul, säger Olle Sundin.

Vinnare i företagstävlingarna

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)
1:a T3 (Telecom3 Sverige)
2:a Transcom
3:a Acino

Mario Kart (Wii U)
Johan Tjäder, Acino

Smash Bros. 4
Johan Tjäder, Acino

Frostbyte 2015
Stolt vinnare av Mario Kart och Smash Bros. 4 i företagsturneringen är Johan Tjäder, vd på Acino.

 

Frostbyte 2015
Team T3 från Umeå tog hem guldet i CS:Go under Frostbytes företsagsturnering.

Text och foto: Mikael Hansson