digistrat14_01.jpg
På plats under konferensen Digitala strategier var Ali Foroutan-Rad, ITS vid Umeå universitet, Mats Berggren, Umeå Energi Umenet, Lars Sandström, Umeå kommun, Christina Igasto, Västerbottens landsting, Sören Berglund, Umeå universitet, och Jörgen Winqvist, Atea. Något skymd Jan Cserpes, Landstinget Kronoberg.

Cheferna som inte blundar för digitalisering

Digitalisering är en fråga som måste upp på alla chefers bord. Det hävdas på konferensen Digitala strategier dit en grupp ledningspersoner från Umeå åkt för att samtala om hur verksamheter förändras med digitalisering.

Till konferensen Digitala Strategier i Stockholm har platscheferna för Ateas omkring 30 kontor i landet bjudit in ledande personer, verkställande direktörer och verksamhetsledare från sina regioner för att ge dem möjlighet att tillsammans diskutera frågor kring affärsstyrning och it.

– Vi är omkring 300 personer här idag och vi har bjudit hit affärsledarna, det är många senior executive och CEO:s (vd) som är här, säger Jörgen Winqvist, platschef  för Atea i Umeå.

Atea står som arrangör för konferensen tillsammans med Dagens Industri, Cisco och Symantec och därför har det varit naturligt för just platscheferna att bjuda in verkställande direktörer och andra personer med ledande ställning.   

Unik mötesplats

– Det är unikt att den här målgruppen träffas för diskussioner kring it. Det tycker jag är spännande för om man tittar sig omkring i landet så finns det inget riktigt naturligt forum för dessa, fortsätter Jörgen Winqvist.

(Läs mer om konferensens innehåll på
Alla står inför ett Kodakmoment.) 

Förändrar organisationer

Med målgruppen verkställande direktörer och ledningspersoner har också konferensens innehåll framför allt riktats mot hur digitalisering förändrar organisation, verksamhet och affärsmodeller. De tyngre teknikdiskussionerna får andra konferenser ta hand om.

Jörgen Winqvist menar att när it finns med och förändrar organisationen måste verksamhetsledningen ta stort ansvar.

– De måste sätta mål för vad digitaliseringen ska uppnå, det är otroligt viktigt, säger Jörgen Winqvist.

Måste veta affärsnyttan

Han berättar att han gärna brukar syna it-investeringar och fråga vilka mål som investeringarna kopplas till. Ska ni ta marknadsandel? Ska ni få bättre kvalitet i leveranserna? Reducera kostnader?

– Det finns affärsnyttor men man måste veta vilka de är.

Från Umeå har Jörgen Winqvist med sig ledande personer från Umeå kommun, Umeå universitet, Umeå Energi och Västerbottens läns landsting. Tanken är att de under konferensen både ska hinna med att lyssna på föredragen och mötas för att samtala med varandra för att lära känna de andras behov.

– Nu när digitaliseringsvågen kommer är det viktigt att vi alla sitter i samma båt, att vi ser saker på ungefär samma sätt när det gäller trender och hur vi ställer om oss, säger Jörgen Winqvist.

Reaktioner från deltagarna

Här nedan är några reaktioner från deltagarna på plats.

Christina Igasto 

Christina Igasto, digital strateg Västerbottens läns landsting
"Jag är här för att höra hur det ser ut i branschen kring digitala strategier och vilken mognad det finns. En del är mer frozen (sitter fast) än andra och jag vill inspireras mer av de som inte är frozen."

 

Sören Berglund 

Sören Berglund, it-chef Umeå universitet
"För mig är digitala strategier kopplade till säkerhetsfrågor, det är frågor som just nu är mycket heta och som behandlas här."

 

Mats Berggren 

Mats Berggren, vd Umeå Energi/Umenet
"För min del är det rätt mycket omvärldsbevakning för att se vad som händer i branschen. Vi måste alltid säkerställa att vi ligger i framkant med den infrastruktur som vi bygger. Är man kund hos oss ska man inte behöva fundera över framtiden, det gör vi."

 

Lars Sandström

Lars Sandström, it-strateg Umeå kommun
"För mig är det mycket omvärldsorientering och att förkovra sig inom lika områden. Att få någon typ av bekräftelse på att vi gör rätt saker."

 

Ali Foroutan-Rad 

Ali Foroutan-Rad, chef, IT-stöd och systemutveckling (ITS) vid Umeå universitet
"Hur optimera och säkerställa att it ger adekvat och effektivt stöd för den verksamhet vi idag har för ögonen, är en fråga vi hela tiden arbetar med. En minst lika intressant fråga är vad den digitala utvecklingen för med sig och hur vår verksamhet ska utformas och anpassas för att möta framtida behov. En svår men fundamentalt viktig fråga och utmaning."

Text och foto: Mikael Hansson