Codemill hyllar Umeå i sitt vinnartal

Codemill tar hem Umeå kommuns företagspris vid Umeågalan 2018, hyllar möjligheterna att starta bolag och stanna kvar i kommunen.

– Vi tycker att Umeå har en unik möjlighet, varje år flyttar 7000 nya människor in till vår fantastiska stad, de blir konsumenter av varor, de flyttar in i bostäder och de blir nya potentiella arbetstagare i våra företag, säger Niklas Jansson, delägare av Codemill.

– Men problemet är att 6000 flyttar samtidigt ut, säger Johanna Björklund, teknikchef i Codemill. Vi tycker att man ska satsa än mer på tillväxtmotorn universitetet och se till så att studenterna stannar kvar. De är våra framtida anställda och chefer, fortsätter hon.

Richard Lönneborg, vd för Codemill håller upp prischecken och säger:

– Den här checken ska vi använda för att se till så att fler studenter stannar i stan och inte flyttar till Stockholm.

Ett stolt kommunalråd

Hans Lindberg, kommunalråd i Umeå kommun och prisutdelare, uppskattar starkt det tillväxttal som Codemills ledning håller från scen.

– Codemill har gått från student till forskning till Uminova och till världen. Det är precis en sådan näringslivsutveckling vi vill ha i kommunen. Från grunden och sedan att man är kvar, säger Hans Lindberg.

– Det betyder jättemycket för Umeå med företag som Codemill. Priset är också ett sätt att visa, precis som Codemill sa i sitt tacktal, att vi behöver ha kvar studenterna i Umeå, fortsätter Hans Lindberg.

En resa som Codemill gjort började en gång som nystartat inkubatorbolag i Uminova Innovations korridorer. Det är något som Hans Lindberg också vill lyfta fram.

– Inte minst har det varit viktigt med stödet av inkubatorn Uminova. Det visar på vikten av att vi från kommunen och universitet stötar inkubatorer på detta sätt. Jag är otroligt stolt, säger Hans Lindberg med ett brett leende innan han fortsätter fram till Codemill för att gratulera alla anställda på plats.

Richard Lönneborg tar också tillfället i akt att tacka alla medarbetare på företaget.

– Tack till våra 53 kollegor att ni har drivit oss fram till det vi är idag.

Om priset

Priset består av ett diplom samt 50 000 kr. Pristagaren utses av kommunstyrelsens Näringslivs- och planeringsutskott på förslag av en kommitté som består av företrädare från Handelskammaren, Umeå Fabriks- och Hantverksförening, Företagarna Umeå samt Näringslivsservice vid Umeå kommun.