Codemill utvecklar digitala nationella prov

Umeåföretaget Codemill har varit med och tagit fram Dugga, ett system för att digitalt skriva prov. På onsdag används det för nationella prov vid ett IT-gymnasium i Kista.

– Det har varit kul och givande att fått vara ett led i utvecklingen av examinationssystemet Dugga, som vi nu använder. Den här typen av flexibla system är en nödvändighet både som ett led i skolans digitalisering och utveckling och för att underlätta lärares vardag, säger Mattias Wickberg, förstelärare vid Stockholm Science and Innovation School i Kista.

Dugga är ett datorbaserat system för prov, tentor och kunskapsutvärdering, Det började som ett forskningsprojekt hos Stics Research och fick finansiering genom Vinnovas satsning ”Digitalisering för framtidens skola”. Codemill från Umeå valdes ut som teknisk strategisk partner.

– Vi ser dagligen rapporter i media om skolfrågan och mycket handlar om lärarnas situation, vars tid allt mer upptas av administrativa uppgifter. Om vi kan bidra till att underlätta det med det här verktyget är det naturligtvis väldigt inspirerande, säger Andreas Danielsson, säljchef på Codemill. Det har dessutom varit ett roligt tekniskt projekt där vi gjort allt från till design till implementation och leverans.

Många målgrupper
Den primära målgruppen för Dugga är skolan, men även organisationer utanför skolvärlden kan dra nytta av Dugga. En av de första kunderna var exempelvis Pfizer Academy. Företag, myndigheter och organisationer som sysslar med internutbildningar och behöver någon form av kunskapsutvärdering kan ha nytta av Dugga, menar Codemill.