Gisela Edendahl, affärsutvecklare inom IBM med stort intresse för blockkedjetekniken.
Gisela Edendahl, affärsutvecklare inom IBM med stort intresse för blockkedjetekniken.

Dags att ha koll på blockkedjor

Blockkedjor kan få lika stort genombrott som internet, menade Gisela Edendahl, IBM, i sitt tal på Europas största blockkedjekonferens Bloxpo.

De flesta kopplar än så länge blockkedjetekniken till bitcoin och andra kryptovalutor, men genomslaget kommer att bli stort inom snart sagt alla branscher, menar Gisela Edendahl, affärsutvecklare inom IBM med stort intresse för blockkedjetekniken.

I samband med Europas största blockkedjekonferens Bloxpo, som nyligen arrangerades i Stockholm, citerade Gisela Edendahl i sitt framförande IBM:s vd Ginni Rometty:

– Vad internet gjort för att dela information kommer blockkedjor att göra för säkra transaktioner, ett citat som hon instämde i och betonade samtidigt fördelarna med blockkedjor:

– Det sparar tid, minskar kostnader, ger lägre risk och ökad tillit, där det sistnämnda är något som blockkedjetekniken i sin design adresserar på ett mycket bra sätt genom att vara ett så kallat ”append-only” system, det vill säga man kan inte ändra något utan att det upptäcks, utan bara lägga till och därmed manipulationssäkert.

Nya tillämpningar

Det är fördelar som allt fler branscher upptäcker och nya tillämpningar kommer i rask takt. Finansbranschen ligger först men många andra följer efter. Spotify vill använda blockkedjor för att betala artisterna för deras musik. Axel Johnson-koncernen siktar på att kunna spåra livsmedel med hjälp av blockkedjor, Lantmäteriet bygger blockkedjor för att spåra hantera fastighetsaffärer och Dubai vill senast 2020 hantera alla myndighetsdokument med hjälp av blockkedjeteknik.

Inom den offentliga sektorn kan blockkedjor även ge möjlighet till digital röstning och hantering av digitala identiteter, ägarbevis, register mm.

– Blockkedjor är inte bara bitcoin och kryptovalutor. Snart sagt alla branscher där någon form av transaktioner sker kommer att förändras av den nya tekniken, menar Gisela Edendahl.

Global handel

IBM satsar stort inom området, berättar Gisela Edendahl. Ett exempel är snabbare, effektivare och säkrare lösningar för global handel, ett område som IBM och logistikföretaget Maersk bildat ett gemensamt bolag inom.

Målet med bolaget är att utveckla en ny digitaliserad plattform för global handel, som bygger på öppen standard och är utformad för att användas av alla aktörer i det globala transportekosystemet.

Men inte bara för affärslivet utan även inom andra områden ser IBM möjlighet att använda blockkedjor. Ett exempel är ”Call for Code Global Initiative” som IBM i samarbete med FN, Röda Korset, Linux foundation och David Clark cause, lanserat för att få startups, akademiker och utvecklare att tillsammans ta fram lösningar för att förebygga, svara på och återuppbygga samhällen efter naturkatastrofer. Förhoppningen är att med blockkedjor, dataanalys, artificiell intelligens, cloud och Internet of Things kunna möta dessa samhällsutmaningar.

Startups och blockkedjor

Gisela Edendahl menar att såväl små startup-bolag som stora globala koncerner kommer att ta sig an blockkedjetekniken inom den närmaste framtiden.

– Från IBM:s sida har vi samarbete med 200 partners, bland annat med startups för att på ett agilt sätt ta fram lämpliga lösningar, berättar Gisela Edendahl.

– För startups är tekniken enkelt tillgänglig via molnet. Plattformen för att bygga tillämpningar är lätt att komma åt, avslutar hon.

Tre tips från Linus Stark om blockkedjor

Linus Stark, kommunikationsansvarig Infotech Umeå, deltog under Europas största konferens om blockkedjor, Bloxpo, där Gisela Edendahl talade. Här ger Linus Stark tre snabba råd om den nya tekniken.

  • Sätt dig in i tekniken. Även om blockkedjor är en revolutionerande teknik så betyder det inte att den passar för allt.
  • Skippa hajpen. Blockkedjor har stor potential, bitcoin och kryptovalutor är bara en av många tillämpningar. Se möjligheterna också i andra branscher.
  • Börja bygga applikationer. Blockkedjetekniken är än så länge mycket tidig. Den som hittar rätt med nya applikationer på tekniken kan få fantastiska möjligheter.