Nils-Olof Forsgren
Nils-Olof Forsgren, vd Uminova Innovation

Därför växer startup-scenen i Umeå

Startup-scenen i Umeå växer, rent av exploderar, menar Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation. Ett starkt ekosystem, nya investerare, fler som vill satsa på sina affärsidéer, universitet i framkant och bolag som knoppar av nya bolag är några av orsakerna, menar han.

Sju företag tog sig till delfinal i tävlingen Di Digital Startup Tour, som avgjordes i tisdags på Sliperiet i Umeå. Vinnare blev Sportswik som tog hem vinsten i form av en biljett till riksfinalen i Stockholm, något som Infotech Umeå kan berätta om i en annan artikel.

Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation, kommenterar direkt efter tävlingen att det var mycket hög klass på alla företagen och han ser tävlingen som en del av en framväxande rörelse i Umeå.

Startup-scenen exploderar

– Startup-scenen i Umeå har exploderat i Umeå de senaste fem, tio åren. Vi har jätteroliga bolag med bra och drivna entreprenörer, utbrister han i vimlet efter tävlingen som arrangerades på Sliperiet i Umeå.

– Vi har fått igång ett bra ekosystem i Umeå. Vi har två bra universitet och ledningar inom universiteten, kommunen, regionen och landstinget som förstår vikten av dessa företag.

Fler satsar på sina affärsidéer

– Vi ser också att fler vågar och vill satsa på sin affärsidé. Vi håller på att få en pay it forward-kultur där fler vill dela med sig. Här ikväll kunde vi höra Ida Backlund, grundare av Rapunzel, berätta om hur hon vill investera i nya bolag, och vi ser fler entreprenörer som vill investera i andra. Många spännande bolag har också nya avknoppningar på gång, ett exempel är Codemill med avknoppningen Smart Video. Allt detta sammantaget gör att vi får ett ekosystem som börjar snurra, förklarar Nils-Olof Forsgren.

Forskning ger företag

Flera av företagen som deltog i tävlingen kommer från universitetsvärlden, något som Nils-Olof Forsgren är särskilt glad över. Som inkubator har Uminova Innovation en särskild uppgift att ge stöd till forskare och studenter som vill förverkliga sina affärsidéer.

– Vi ser att fyra av sju företag som är med i den här tävlingen kommer från forskningsvärlden. Det är väldigt bra. Det visar att det finns bra forskningsavknoppningar i Umeå och vi jobbar gärna med tunga forsknings-case.

Nils-Olof Forsgren betonar att avknoppningar som kommer från universitet ofta har god konkurrenskraft jämfört med andra startups. Det ligger ofta en unik forskning som grund i bolagen vilket innebär att deras affärsidéer inte är så lätta att kopiera för andra. Det innebär att dessa bolag har uthålliga inträdesbarriärer för långsiktiga konkurrensfördelar. Vilket ofta är viktigt för investerare som vill se att bolagen kan skala globalt.

Framtiden

Framtiden i regionen för startup-bolag och tech-företag är mycket ljus, enligt Nils Olof Forsgren.

– Det är många som ringer och vill investera i tidiga startups eller hör av sig för att flytta hit och börja jobba här. Det är positivt. De städer och regioner som är vinnare i framtiden är de som kan attrahera de bästa talangerna, säger Nils-Olof Forsgren.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 13 oktober, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

13 oktober, 2016