Data Ductus med på listan över snabbväxande Gasellföretag

Byggbranschen är starkast bland snabbväxande gasellföretag i Västerbotten. Aptum tog hem segern men it-företaget Data Ductus från Skellefteå också med bland vinnarna.

Brandskyddsföretaget Aptum, som fick sin start på inkubatorn BIC Factory, tog hem segern som Västerbottens snabbast växande företag när Dagens industri delar ut pris i Gaselltävlingen 2914. Annars var det främst byggbranschen som utmärkte sig med tillväxtföretag.

– Det är roligt att tillväxtföretag får lyftas fram. En del av dessa bolag kommer säkert att bli framtidens stora bolag och det är roligt att höra alla berättelser från dem, säger Per Adolfsson, Sverigechef för Bisnode, en av sponsorerna bakom Dagens industris Gaselltävling.

Främst är de företag från byggbranschen som håller sig framme på listan över snabbväxande gasellföretag i norra Sverige, medan det i år enbart är något enstaka it-företag bland de absolut främsta. Något som lite förvånar Per Adolfsson.

– Jag hade trott att det skulle dyka upp lite fler konsultföretag, det är ganska tacksamt att växa snabbt i den världen.

– Men jag såg att till exempel Data Ductus från Skellefteå finns med på listan. De hade växt med 222 procent, konstaterar Per Adolfsson.

– Det är kanske så att it gått från att vara en enorm tillväxtbransch till att bli lite mer normal. Men it-bolag säljs också, de dras upp en bit och sedan säljs de till större bolag, är några förklaringar som Per Adolfsson ger.

På Digital gasell-gala 2014
Glada sponsorer av Dagens industris gaselltävling är Bisnode. I mitten Per Adolfsson, Sverigechef, flankerad av Anders Forsberg och Per-Erik Nilsson, båda från Bisnodes Umeåkontor.

De tio mest snabbväxande företagen i Västerbotten enligt Dagens industris gaselltäving 2014:

1. Aptum, Umeå
2. Norsjö trä, Norsjö
3. R. Nordlund (Nordab) Bygg & Fast, Umeå
4. Frakttjänst i Umeå, Täfteå
5. Aktiv Assistans Norr, Umeå
6. Turnhill, Skellefteå
7. Wallast, Umeå
8. Grundfors Skogsmaskiner, Gunnarn
9. Data Ductus, Skellefteå
10. Fönsterspecialisten Norrland, Skellefteå

Text och foto: Mikael Hansson