UmeLAN crew
Umeå är en av Sveriges toppstäder inom dataspelindustrin med flera framgångsrika företag, visar Spelutvecklarindex 201. Här finns även spelfestivalen Fostbyte som i flera år siktat på att bli Sveriges tredje största. På bilden funktionärer bakom Frostbyte 2013. Foto: Privat.

Dataspel en växande industri

Dataspelsindustrin i Sverige växer kraftigt. Umeå är en av städerna i topp men fler programmerare behöver utbildas för att Umeå inte ska halka efter, menar Matti Larsson, vd för Zordix.

Svensk dataspelsindustri växer kraftigt. Under 2014 steg omsättningen med 35 procent till nio miljarder kronor samtidigt som sysselsättningen steg med 23 procent till 3 117 anställda.

Det visar rapporten
Spelutvecklarindex 2015
som nyligen tagits fram av organisationen Dataspelsbranschen. Enligt rapporten hade Stockholm år 2014 flest spelbolag, 40 procent av de 213 svenska bolagen återfinns i huvudstaden. Göteborg, Malmö och Skövde kommer därefter medan Umeå hamnar på en sjunde plats av svenska städer.

Kraftig ökning av omsättning

Den starka tillväxt som rapporten berättar om finns också hos flera av bolagen i Umeå. Ett exempel är Umeåföretaget
Turborilla, nu senast med mobilspelet
Mad Skills Motocross 2. 2014 blev ett riktigt vinstår för företaget vars omsättning ökade med nästan 300 procent, från 4,8 miljoner 2013 till 11,7 miljoner kronor 2014 (enligt årsredovisning fram till 14-04).

En stark omsättningsökning kan även
Level Eight
visa upp. Under 2014 flyttade företaget in i nya lokaler centralt i Umeå samtidigt som omsättningen ökade från 2,3 miljoner kronor år 2013 till 5,3 miljoner kronor år 2014.

Ny spelstudio

Mattias Wiking2014 fick Umeå även en helt nya spelstudio i och med att det stora etablerade spelföretaget
Paradox Interactive
öppnade
Paradox Arctic

– Paradox Arctic startade under början av 2014 med ambitionen att inte växa allt för snabbt första året. Men vi hittade många duktiga medarbetare samtidigt som det fanns kul projekt för oss att ta oss an.  Det är egentligen inte något självändamål för oss att växa men med en god tillgång på duktiga personer och kul projekt har det blivit naturligt, berättar Mattias Wiking, studiochef i Umeå.

I Umeå finns idag 18 anställda och Mattias Wiking berättar att den nya lokalen redan börjar bli för liten.

Nästa svenska raket

Matti LarssonYtterligare ett spelföretag från Umeå som finns med i rapporten är
Zordix
med lokaler på Västerslätt i Umeå.

– Vi har vuxit med två till tre nya anställda varje år i fem års tid vilket är fantastiskt bra och det är mycket möjligt att det är vår tur att bli nästa svenska raket under 2016 tack vare de spel till Wii U och Playstation 4 som vi har på väg ut, konstaterar Matti Larsson, grundare och vd.

Flera av spelbolagen i Umeå kan alltså visa upp en stark tendens med ökad omsättning, fler anställda och lovande titlar som kommer att släppas inom kort. Ett exempel på kommande spel från Umeå som kan slå stort är
Unravel
som
Coldwood Interactive
släppte en trailer till under 2015. Förväntningarna på spelet är så stora att omslagsbilden till Spelutvecklarindex 2015 hämtas från spelet Unravel trots att det inte kommer ut på marknaden förrän 2016 och rapporten redovisar siffrorna för 2014.

Fler spelutvecklare behövs

Men trots de goda siffrorna har Umeå tappat ett par placeringar jämfört med andra städer. År 2011 låg Umeå exempelvis på en femte plats men har 2014 halkat ner till en sjunde plats.

För att Umeå inte ska backa mer utan hellre klättra i rankingen menar Matti Larsson, Zordix, att fler spelutvecklare behöver utbildas i Umeå.

– Umeå ligger på 7:e plats, men har potential att ligga på plats 4. Umeå universitet har tyvärr slagit i ett tak för antal programmerare som går att utbilda och antal platser går inte att öka även om universitetet vill, menar Matti Larsson.

– Här i Umeå utbildas inga programmerare med inriktning på spel, heller inga artister inom grafikområdet eller andra viktiga roller som speldesigner, level designer, kvalitetssäkrare eller teknisk artist. Det börjar bli ett reellt hot mot den lokala utvecklingen.

Utbildning för spelutvecklare

För att utveckla spelbranschen och nå högre upp i rankingen skulle en högskoleutbildning helt riktad mot spelutveckling behövas i Umeå, menar Matti Larsson.

– Liknande utbildningar finns redan i Malmö och på mindre orter som Skövde och Falun. Även om vi importerar folk hela tiden från befintliga utbildningar så behöver vi starta en riktigt vass yrkesinriktad spelutbildning i Umeå!

Fortsätta växa

Men trots allt är Umeå en spelutvecklingsstad på uppgång, menar Mattias Wiking.

– Här finns flera spelföretag som har expanderat de senaste året. Jag tror att Umeå kommer fortsätta växa, kanske inte att antalet spelföretag kommer bli så många fler men däremot så kommer de företag som finns att sysselsätta fler personer. Där hoppas vi så klart att Paradox Arctic skall vara en av de spelstudios som hjälper till att sätta Umeå på kartan, fortsätter Mattias Wiking.