Datatjej 2013
Microsoft är med och peppar de 120 deltagarna på Datatjej 2013. Från vänster Jakob Li, Anne-Marie Liljekvist och Debora Majors. Till höger konferensens företagsvärdar Mikaela Berg och Anna Palmér.

Datatjejer bjuder på grym pepp

Första dagen av konferensen Datatjej 2013 är precis avklarad och projektgruppen från Umeå universitet kan pusta ut. Föreläsningarna har varit mycket lyckade och nu väntar sittning med middag. Overall anbefalles, enligt gammal tekniktradition.

– Det här är riktig pepp inför karriären, nu startar den, utbrister Mikaela Berg, som tillsammans med Anna Palmér är de två företagsansvariga under
konferensen Datatjej 2013
som anordnas av föreningen med samma namn.

Mikaela och Anna har ringt, mejlat och hållit kontakt med alla de företag som gästar Datatjej 2013, en konferens för tjejer som pluggar it på landets universitet och högskolor. Intresset är stort från företagen. Spotify, Google, Microsoft, Ericsson, Dice, Ikea, Scania, Sweco, Cinnober och en mängd it-konsultföretag fanns på plats för att träffa it-branschens nya generation.

I år är det tjejerna i Umeå som står som värdar för konferensen. 120 deltagare har kommit och det ryktas om mycket god stämning på SAS-planet upp då ett 80-tal av tjejerna bordade en och samma flight.

Sittningar och pepp

Nu är det tre dagar tillsammans som gäller av inspirationsföreläsningar, trevliga sittningar och pepp, som Mikaela Berg uttrycker det. Själv har hon två år kvar på den femåriga utbildningen till civilingenjör i interaktion och design men visst märks det på henne att tankarna på livet efter studierna redan börjat slå rot.

Och än mer slår de säkert rot efter mötet med företagen som berättar om kommande arbetsliv. Tieto, Combitech, Creuna, utvecklaren Iris Classon och Spotify har äntrat scenen under dagen och det twittras flitigt med lovord från deltagarna över deras framträdanden, och även över säkra moderatorn Jenny Eklund.

”Grym föreläsning av Tieto, bra start på dagen”, twittrar
Claudia.
Lisa Stenberg
skriver ”Grymt bra föreläsning med @irisclasson just nu”, och projektledaren för Datatjej 2013
Evelina Fagertun
twittrar ett ”Spotify – sjukt inspirerande!”.

Datatjej 2013
Sofia Papworth, Anna Palmér och Evelina Fagertun, alla tre från arrangörsgruppen, gillar stämningen på Datatjej 2013. Första dagen av konferensen är redan lyckad i hamn.

Sist ut denna första dag är Microsoft med talarna Anne-Marie Liljekvist, utnämnd till Årets IT-tjej 2010, och Jakob Li. De har båda avverkat sina goda år som studenter på KTH respektive Chalmers och kan nu berätta om de karriärsteg de börjat ta inom stora företaget Microsoft. Ett multinationellt företag som, enligt de båda, är ett mycket bra företag att arbeta för.

Anne-Marie Liljekvist berättar om den nya syn på arbetslivet som idag präglar Microsoft.

– Vi har byggt om vårt kontor i Akalla. Med dagens teknologier behöver du inte sitta på kontoret och jobba, berättar Anne-Marie.

Microsoft har till och med myntat ett begrepp för förändringen, det kallas Det nya Arbetslivet. Det handlar om flexibilitet, att själv få bestämma och lägga upp sin arbetsdag. Att få pröva nya roller. Att få resa. Göra karriär.

De 120 datatjejerna lyssnar intresserat och frågorna är många efter föredraget. Att dessutom få komma fram och klämma på Microsofts nya surfplatta Surface är klart lcykat för flera av deltagarna.

Mikaela Berg och Anna Palmér kan som företagsvärdar känna sig mer än nöjda. Gästerna har skött sig perfekt och stämningen är på topp inför kvällens sittning. Nu iväg och byta om till overall, sånt där som teknikerna tar på sig när de ska vara fina.

Datatjej 2013
120 deltagare från hela Sverige samlade till Datatjej 2013. Peppande föreläsningar och massor av nya kontakter.

Text och foto: Mikael Hansson