Henrik Frienholt och Ludvig Bohlin är två av medarbetarna bakom Shimmercat. Alcides Viamontes Esquivel är också medgrundare.
Henrik Frienholt och Ludvig Bohlin är två av medarbetarna bakom Shimmercat. Alcides Viamontes Esquivel är också medgrundare.

De bygger Sveriges snabbaste e-handel

Snabba webbsidor är ett måste för e-handel. ShimmerCat i Umeå skapar Sveriges snabbaste.

Umeåföretaget Shimmercat bygger Sveriges snabbaste e-handel med sin nya produkt Shimmercat eCommerce.

Infotech Umeå berättade i slutet av 2016 att ShimmerCat tillsammans med det lokala klädmärket Rivia Sports siktar på att skapa Sveriges snabbaste e-handel. Nu avslöjar Umeåföretaget att de snart också lanserar en ny produkt riktad mot e-handel, ShimmerCat eCommerce.

Shimmercat har utvecklats av forskarna Ludvig Bohlin och Alcides Viamontes Esquivel vid Umeå universitet och är ett av bolagen som finns hos Uminova Innovation. Shimmercat är en mjukvara som gör servrar snabbare så att det går fortare att ladda webbsidor, något som är mycket viktigt för e-handel. Om webbsidor hos e-handelsföretag inte laddar nog snabbt riskerar kunderna att försvinna och klicka sig vidare.

Snabba webbsidor
– E-handeln är den bransch där snabba webbsidor gör störst skillnad. Därför har vi anpassat vår nya teknik för att skapa en produkt riktad mot just e-handlare, berättar Henrik Frienholt, affärsansvarig på ShimmerCat.

E-handeln växer så det knakar, både globalt och i Sverige. Under 2015 omsatte branschen 90 miljarder, vilket kan jämföras med för fem år sedan då motsvarande siffra låg på 70 miljarder, en ökning på drygt 28 procent. Och det är väl känt att webbsidans prestanda är bland de viktigaste faktorerna för att få nöjda besökare och kunder.

Om webbsidor hos e-handelsföretag inte laddar nog snabbt riskerar kunderna att försvinna och klicka sig vidare.

E-handel i mobilen
– Även näthandel via mobiltelefonen har ökat rejält de senaste åren. Och mobila besök resulterar i fler som lämnar sidan än icke-mobila besök för e-handlare. Det beror på olika saker, men den vanligaste orsaken är långsamma laddningstider. Där kan vi göra en skillnad med ShimmerCat, förklarar Frienholt.

Inom några veckor kommer företaget att presentera resultaten av projektet med RiviaSports, och resultaten är lovande, menar han.

Sveriges snabbaste
– Målet var en laddningstid under tre sekunder oberoende av enhet och geografiskt läge, och resultaten visar att vi är redan där. Vi siktar på Sveriges snabbaste e-handel, avslutar Frienholt.

Shimmercat har utvecklats av forskarna Ludvig Bohlin och Alcides Viamontes Esquivel vid Umeå universitet och är en mjukvara som gör servrar snabbare så att det går fortare att ladda webbsidor, något som är mycket viktigt för e-handel. Om webbsidor hos e-handelsföretag inte laddar nog snabbt riskerar kunderna att försvinna och klicka sig vidare.