Isak Björnström, till höger i bild, intervjuar entreprenörer som bygger företag. Tre av de som är med i podden Entreprenörsresan är Meiju Vartiainen, Joachim Ljungquist och Rivia Oliveira.
Isak Björnström, till höger i bild, intervjuar entreprenörer som bygger företag. Tre av de som är med i podden Entreprenörsresan är Meiju Vartiainen, Joachim Ljungquist och Rivia Oliveira.

De vågar utmana sig själva

Våga utmana dig själv, lyssna på andra och lär dig av motgångarna. I podden Entreprenörsresan berättar några av Umeås hetaste startup-entreprenörer om vägen mot att bygga företag.

Entreprenörsresan är en nystartad podd som drivs av Isak Björnström där han intervjuar startup-entreprenörer från Umeå och låter de berätta om sitt företagande.

– Det finns så många duktiga entreprenörer här i Umeå. Det är ovärderligt att få ta del av och få höra hur de har gjort, vilka motgångar och framgångar de har haft, säger Isak Björnström, som själv är entreprenör. Tillsammans med Pontus Persson har han startat företaget Caicla som vill göra det smidigare för privatpersoner att källsortera.

Isak avslöjar också att poddarnas formatet kommer att breddas framöver, då till videopoddar.

– Då kan vi också klippa in bilder från entreprenörernas resa och få se hur det såg ut när de började, säger Isak Björnström.

Sedan starten i maj 2017 har Isak Björnström intervjuat ett femtontal entreprenörer om deras passion och mål med att bygga startup-bolag. Joachim Ljungquist, grundare av Content Central, Rivia Oliveira, grundare av Rivia Sports, och Meiju Vartiainen, grundare av Mowida, är tre av dessa som får berätta om sin väg mot att bli entreprenörer.

Internationell lansering
Joachim Ljungquist berättar bland annat om visionen att bygga upp ett företag på en internationell mediemarknad.

– Att våga förverkliga sina drömmar är jätteviktigt. Det vi försöker göra är att skapa en tjänst som kan ta över en bransch i stora delar av världen, det är en del av vårt mål och vår vision, berättar Joachim Ljungquist, grundare av Content Central, som skapat en tjänst för att koppla samman frilansande journalister med nyhetsredaktioner.

Våga utmana sig själv
Meiju Vartiainen driver tillsammans med Daniel Remes startup-bolaget Mowida. De är högaktuella just nu i dagarna som ett av 15 företag i finalen av rikstävlingen Venture Cup, som avgörs 21 september i Lund.

– Vi bygger ett helt nytt sätt för att hyra ut och hitta boende. Vi samlar allt på samma ställe så att det blir en friktionsfri bostadsmarknad, berättar Meiju Vartiainen.

Hon berättar också om vikten av att våga utmana sig själv.

– Jag är egentligen blyg, men du måste våga utmana dig själv. Det är himla viktigt att våga det, säger hon och om hur tufft det kan vara att inför investerare eller en tävlingsjury kunna berätta om sin idé.

Lyssna på andra
Rivia Oliveira har grundat företaget Rivia Sports som säljer träningskläder. Liksom de andra intervjuade håller hon fram vikten av att våga lyssna på andra.

– Jag har frågat mig fram, en rad olika människor har hjälpt mig. Var inte rädd att fråga andra som startat företag och få tips och råd. Det gjorde jag i början. Jag har inte klarat av det här själv, förklarar hon.

Klara motgångar
Och precis som de övriga som intervjuas betonar hon att ingen slipper undan motgångar och stunder som är mörkare än andra.

– Det kommer att komma mängder av motgångar, men det är bara att hitta andra vägar och ta sig förbi det. Jag är ganska lösningsorienterad, säger hon.

Kanske är det just detta som är det gemensamma för de entreprenörer som Isak Björnström intervjuar i Entreprenörsresan. Att de är lösningsorienterade och hela tiden vill hitta vägar framåt. För utan den egenskapen är det lätt att fastna. Men det finns alltid nya vägar att ta framåt, betonar de alla.