Studenter på ID-dagen 2014
Inspirationsdag för blivande civilingenjörer i interaktion och design.

De vill göra teknik enklare

Rekordmånga studenter deltog i årets inspirationsdag för Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design vid Umeå universitet. Närmare 100 deltagare samlades för att lyssna på föreläsningar och utse Årets ID:are.

Med på inspirationsdagen var studenterna Mikaela Berg och Michael Mellquist. De avslutar nu sitt fjärde år och har därmed ett år kvar till examen som civilingenjörer i interaktion och design. Att det blev rätt utbildning de valde för några år sedan är båda helt överens om och de betonar att det alltid kommer att finnas ett behov av att få människa och teknik att kopplas samman.

– Vi behövs för att få människor att gå ihop med teknik väl, för att få människor att förstå tekniken, säger Michael Mellquist, som under dagen blev lite extra hyllad när han fick ta emot pris av de övriga studenterna som Årets ID:are.

– Det ska vara lätt att använda teknik. Du ska inte behöva ha en förklarande text för att förstå vad som händer om du trycker på en knapp i en app, säger Mikael Berg.

– Manualer ska aldrig behöva användas om vi gör vårt jobb rätt, det är målet, betonar Michael Mellquist.

Praktiska inslag

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design
innehåller många praktiska inslag, något som uppskattas mycket av studenterna. De får ofta delta i projekt i ett nära samarbete med företag och organisationer och pröva sina kunskaper i verkliga case. Ansiktsigenkänning som identifikation vid säkerhetgrindar och utveckling av tjänster till de nya digitala glasögonen Google Glass är två exempel på vad studenter på programmet arbetat med.

Mikaela BergAtt ta fram en ny design till Västerbottens Kurirens webb har varit ett annat större arbete som några av studenterna, däribland
Mikaela Berg, jobbat med. 

– Vi gjorde en prototyp som vi blev mycket nöjda med. Utmaningen var att förändra något som folk är så vana vid och har så många åsikter om, säger Mikaela Berg.

Resultatet blev mycket uppskattat av tidningen och studenternas prototyp blev en del av den stora nydesign som Västerbottens Kuriren presenterade under i slutet av 2013.

Studerade utomlands

Mike MellquistMichael Mellquist
har under en termin prövat på att studera utomlands och som en del av utbildningen gjorde han praktik på ett svenskt företag i Sri Lanka.

– Jag fick göra en prototyp på ett administrationsverktyg, en tjänst som ger en överblick mellan databaser och övriga delar i systemet. Det slutade med att jag fick utveckla och designa hela tjänsten och nu kommer den att släppas till en mängd svenska företag. Det var mycket roligt, säger Michael Mellquist, mycket nöjd och glad över att hans arbete fått ett så konkret resultat.

Under inspirationsdagen fick studenterna lyssna till företagen R/GA, Tactel och Cloud Nine som berättade om behovet av interaktionsdesign och gav en inblick i hur de jobbar med sina kunder.

Text och foto: Mikael Hansson