De vill sätta Umeå på datorspelskartan

Umeå ska få en tydligare plats på Sveriges datorspelskarta. Projektet Frostbyte, som i helgen samlade 300 ungdomar till Umeås största lan på år och dag, siktar på att bli en del av kulturhuvudstadsåret 2014.

– Vi erbjuder en aktivitet som ingen annan gör i Umeå. Det här ska växa ännu mer till 2014, säger arrangören Kim Söderberg, konsulent hos Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. Hon ser fram mot att datorspelande blir en del av Umeås firande som Europas kulturhuvudstad.

Tillsammans med föreningen UmeLAN har UNF i helgen arrangerat höstens stora datorspelsevenemang
Frostbyte
på Gamla slakteriet i Umeå. Varenda plats vid långborden är slutsåld och 300 ungdomar, främst mellan 16 – 19 år, har släpat med sig sina datorer och skärmar och kopplat upp sig för tre dygns spelande.

– Umeå har aldrig haft ett så här stort event tidigare. Vi vill att datorspelarna ska få komma ut och träffa varandra, förklarar Petter Karkea, ordförande i UmeLAN, när InfoTech Umeå fångar in honom och Kim Söderberg för en stunds samtal inne i den nedsläckta lokalen i Gamla slakteriet där de upplysta skärmarna på borden ger det där särskilda ljuset som bara uppstår under ett stort lan. Under de tre dagar som Frostbyte pågår tävlar deltagarna i bland annat Minecraft, Heroes of Newerth, League of Legends och Starcraft II.

Frostbyte
Total koncentration under Frostbyte när 300 deltagare spelar datorspel under tre dygn.

Kulmen under 2014

Projektet FrostByte är första delen i en planerad serie datorspelsevenemang som ska nå sin kulmen under 2014 och har också fått ekonomiskt bidrag inför det europeiska kulturhuvudstadsåret som Umeå firar om två år.

Med Frostbyte vill Petter Karkea och Kim Söderberg att datorspelande ungdomar ska känna att de kan vara med och bygga kulturhuvudstadsåret.

– I en kulturhuvudstad bör kultur på alla nivåer vara närvarande. Visst kan ungdomar ta del av exempelvis musik och festivalaktiviteter, men vi kände att det behövs något som är av och för ungdomar, har Petter tidigare sagt i ett pressmeddelande från Umeå kommun.

– Vi gör det här ideellt för det är kul, fortsätter Petter Karkea nu där han står mitt bland alla deltagande ungdomar och tittar ut över spelarna som sitter med hörlurar på framför sina skärmar. Särskilt glad är han över att lanet rullar på så bra.

– Ingen har ännu klagat på uppkoppling eller annat, säger han, full av tillförsikt inför arrangemangets möjligheter att växa inför Umeå 2014.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 29 oktober, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

29 oktober, 2012