Vinnare i AB Västerbotten 2017.
På bilden, från vänster: NilsGunnar Bergström och Tomas Mörtsell från AB Västerbotten, Malin Lindmark, Ekologisk tvål, Urban Wikman, EducateSmart, Andras Gorzsas, Kvalitetskontroll av träd, Matti Larsson, EducateSmart, och Sara Nilsson, Värderingsverktyg för skog.

De vinner var sitt aktiebolag

Interaktiv säkerhetsutbildning, värdering av skog samt ekologiska tvålar premierades med var sitt aktiebolag när idétävlingen AB Västerbotten avgjordes.

– Nu kan vi starta ett aktiebolag kring EducateSmart. Det betyder att vi går från projekt till att bli ett företag, säger Matti Larsson som tillsammans med Urban Wikman vann ett av de fyra aktiebolag som delades ut när tävlingen AB Västerbotten avgjordes igår med final i Storuman.

EducateSmart vill på en helt ny nivå förändra utbildning inom säkerhet och arbetsmiljö i industrianläggningar. Redan finns en första installation hos gruvbolaget LKAB och med denna vinst hoppas nu Matti Larsson på att kunna sprida EducateSmart till många fler industrier.

Interaktiv spelteknik
– Vi använder interaktiv spelteknik för utbildning och certifiering. Vi ser att vi ligger längst fram inom området och gör det som ingen annan gjort förut, berättar Matti Larsson.

– Alla industrianläggningar har lagstadgade krav på säkerhet och det finns hundratals miljoner industriarbetare över hela världen som är i behov av effektivare utbildning.

Förhoppningen är att denna vinst tillsammans med den andraplats i pitchtävlingen vid Åre kapitalmarknadsdagar som EducateSmart också vann kommer att bidra till ökat intresse hos såväl kunder som investerare.

– Det är inte bara vi som tycker det här är bra, utan även bedömare utifrån. Det här sammantaget hoppas vi ska ge investerare ett bevis på att vår lösning är värd att satsa på, säger Matti Larsson.

Affärsstöd av Uminova Innovation
Tre av fyra vinnare i idétävlingen AB Västerbotten har fått affärsstöd av inkubatorn Uminova Innovation. Förutom Matti Larsson och Urban Wikman är det Andras Gorzsas, Umeå, som vill att kvalitetskontroll av träd ska ske redan i skogen, samt Sara Nilsson från Storuman som tagit fram ett värderingsverktyg för skog.
Dessutom vann Malin Lindmark, som tillverkar ekologiska tvålar i Ratan, kategorin ”Folkets Röst”.

De fyra vinnarna vinner var sitt registrerat aktiebolag inklusive insatsen på 50000 kronor.

Om tävlingen AB Västerbotten
Bakom tävlingen AB Västerbotten står Västerbottens handelskammare tillsammans med ett antal företag och sponsorer som Swedbank, PWC, Rototilt, Acon, Boliden,
Länsförsäkringar, Fort Knox, Indexator, VK och Norran. Juryn för AB Västerbotten består av representanter för de företag som gjort initiativet möjligt och har tidigare sållat fram de tolv idéer som gått till finalen. Under eftermiddagen fick de pitcha sin idé inför juryn, enligt samma modell som i TV-serien Draknästet.