Soja film

Demokratifilmer från Soja film får storpublik

Soja films filmer om demokrati får storpublik när Utbildningsradion satsar på att visa gymnasieelever hur demokrati och mänskliga rättigheter fungerar.

När Utbildningsradion i projektet Maktfaktorn ska lära gymnasieelever mer om demokrati och mänskliga rättigheter tar man hjälp av Umeå-baserade företaget Soja film.

– Soja förstod snabbt vad det var vi ville kommunicera med filmerna och hade med sig det pedagogiska tänket, som var en förutsättning, redan från början, säger projektledaren Maria Andersson på UR.

Maktfaktorn

Demokrati är en viktig del av skolans uppdrag, men blir i takt med utvecklingen ett allt mer komplext begrepp. För att förenkla för lärare i samhällskunskap har Utbildningsradion tagit fram webbplatsen Maktfaktorn, en interaktiv sajt som blandar text, bild och film för att lära ut.

När UR letade efter en samarbetspartner för film föll valet på Umeå-baserade Soja film. Soja hjälper företag och organisationer att kommunicera med hjälp av animerad film och informationsgrafik.

– Vi gör krångliga saker enkla, så att alla kan förstå, säger illustratören och delägaren Sofie Edvardsson.

Storpublik

Nu får filmerna storpublik. Maktfaktorn vänder sig mot Sveriges gymnasieelever och kommer användas av skolor i hela landet.

– Vi utgick hela tiden från målgruppen under produktionen, vad gillar ungdomar och vad tittar de på? säger Sofie.

– Många delar inom ämnet demokrati kan vara väldigt komplicerade och svåra att ta till sig. Men om en kan visualisera svåra begrepp och statistik så blir det betydligt enklare och mer tillgängligt. Då är infografiken väldigt effektiv, säger Maria Andersson.

Maktfaktorn lanserades den 18:e augusti och redan nu har tusentals ungdomar tagit del av projektet.

– Det är otroligt kul att producera något som så många får se, och speciellt när ämnet demokrati känns så aktuellt, säger Sofie. Förhoppningsvis får det fler att gå och rösta.

Se filmerna på Utbildningsradions sida.