Forskningsdag
På bilden några av de forskare som deltog under Datavetenskaps forskningsdag. Från vänster Juan Carlos Nieves, Erik Elmroth, Frank Drewes, Helena Lindgren, Lars Karlsson, Bo Kågström, Erik Billing och Henrik Björklund.

Deras kunskap ger nya företag

Datavetenskap ger möjlighet till nytt företagande och utveckling av nya produkter och tjänster. Det visade den forskningsdag som Datavetenskap vid Umeå universitet nyligen bjöd in till.

Under de senaste åren har ett stort antal avknoppningsföretag från Umeå universitet vunnit priser för sitt arbete. Flera av dessa företag har sin grund vid institutionen för datavetenskap med sina 90 anställda och omkring 700 studenter som läser någon kurs under året.

Där finns Oryx och Algoryx som arbetar med kraftfulla fysikmotorer och simuleringar för både industrier och utbildning. Där finns CodeMill som hyllades som Årets avknoppningsföretag vid Umeågalan 2012 för sitt arbete med bland medicinska tillämpningar och avancerade video med orden ”en förebild i hur man tar akademiskt kunnande och forskning ut på en marknad".

Mobila system

Där finns utvecklarna bakom digitala byrån Dohi Sweden med sina framgångar inom såväl spelbranschen som inom strömmande nyheter till smarta telefoner och surfplattor. Där finns Spacetime som levererar system för hållbart resande och där finns inte minst det stora antalet utvecklare som för Cinnobers räkning bygger systemen bakom några av världens största aktiebörser. För att nu nämna några exempel på företag som förmår använda sig av kunskap från datavetenskap vid Umeå universitet för att bygga affärer.

Att många fler tjänster och produkter med ursprung inom datavetenskap också i framtiden kommer att lanseras stod klart när forskare vid Datavetenskap nyligen berättade om sin forskning vid en forskningsdag öppen för allmänheten.

De forskningsfrågor som togs upp visar på den bredd som finns vid institutionen. Hur kan datavetenskapen bidra till analys av litteratur? Hur kan informationsteknologi hjälpa till vid medicinska diagnoser? Hur smart kan det smarta köket bli? Varför gav Vetenskapsrådet ett av sina största bidrag någonsin till forskning om datormoln i Umeå och Lund? Hur kan matematik och beräkningsvetenskap hjälpa till att skapa den perfekta högtalaren? Hur intelligenta är robotar egentligen? Kan en skogsmaskin göra sitt jobb utan en förare?

Samarbete med näringsliv

Flera av de forskare som berättade om sina projekt har redan ett utvecklat samarbete med företag och industrier vilket ger möjlighet till nya produkter och tjänster. Förhoppningen är att också många nya avknoppningsföretag kommer att bildas ur denna forskning.

– Arrangemanget är ett utmärkt tillfälle för studenter, kollegor och en intresserad allmänhet att få veta mer om hur samhället förändras. Det är vår förhoppning att det kommer att främja vårt samarbete med andra institutioner, den lokala industrin och regionen i stort, säger Henrik Björklund, forskare och en av arrangörerna.

Text och bild: Mikael Hansson