Digital guide leder turisten rätt

Snart kan du i mobilen följa vad som hände i slaget 1809 mot Ryssland eller hitta närmaste pizzeria i nutida Umeå. En digital guide för turism och shopping håller på att tas fram av Umeå kommun.

Thomas Kvist vid Umeå kommun är projektledare för
Digital Visit
som den nya digitala guiden heter. När den är helt färdigutvecklade kommer den att kunna användas av besökare i regionen när de vill veta mer om vad trakten kan erbjuda.

Via den digitala guiden, som ska kunna nås med de vanligaste mobiltelefoners webbläsare erbjuds navigationshjälp, extra information och digital guidning för att öka utbytet av besöket. En demoversion finns redan tillgänglig på Digital Visit och Thomas Kvist tror att man till sommaren 2010 bör vara helt klara med tekniken.

Innehållet på demosidan är än så länge begränsat men utifrån temat 1809 kan man ändå få en inblick i hur slutprodukten kommer att se ut. Man kommer att kunna läsa om olika besöksmål som är kopplade till just kriget 1809 och få veta mer om vad som hände exempelvis i Sävar by eller vid fältsjukhus i Röbäck.

Men Digital Visit rymmer inte bara information om historiska händelser. Här ska man även kunna hitta exempelvis matställen eller affärer som ligger i närheten av den plats där man befinner sig.

– Tanken är att hjälpa olika näringsidkare att öka sin försäljning samtidigt som det förstås är en service för besökaren att få veta var i närheten man kan äta lunch. Förutom detta får man information om besöksmål på ett enkelt sätt, berättar Thomas Kvist i ett pressmeddelande.

Bygger på öppen källkod

Inom projektet skapar man nu en teknisk infrastruktur byggd på öppen källkod som kommer att vara besöksnäringen till nytta även i andra sammanhang. Tanken är och förhoppningen är att fler ska stimuleras att skapa affärsupplägg utifrån plattformen för mobiler.

Umeå kommun är projektägare för Digital Visit och kodandet sköts av Omicron AB. Projektet är finansierat av Norrbottens läns landsting, Piteå kommun, Robertsfors kommun, Skellefteå kommun, Umeå kommun och Västerbottens läns landsting samt EU:s strukturfonder mål 2.

Den som vill pröva utveckla koden kan göra det själv eftersom plattformen bygger på öppen källkod. Koden hittar man via nedladdningstjänsten Sourceforge där am nsöker på projektnamn ”Visitas”.

Text och foto: Mikael Hansson. Bildmontage: Ylva Svensson.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 4 mars, 2010Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

4 mars, 2010