Augmented reality i mobilen
Augmented reality i mobilen visar Lyckseles historia på nytt sätt.

Digital guide visar Lycksele på nytt sätt

En digital guide med augmented reality-teknik för smartphones visar Lyckseles Gammplatsen på helt nytt sätt.

Inför den stundande Utemässan och sommarsäsongen på Gammplatsen i Lycksele lanseras nu en digital guide som berättar om områdets natur och kultur – på fyra språk.

Gammplatsen, som ligger på en udde i Umeälven, rymmer såväl hembygdsområde, sameviste och stort skogsmuseum som intressanta fornlämningar och ett stadsnära naturreservat. Om detta berättas i den digitala guiden som innehåller texter, bilder och inläsningar. Genom att ladda hem en applikation till sin smarta telefon kan Gammplatsens besökare nu få information rakt in i sin telefon. Det kan vara fakta om ett hus, en naturtyp eller ett kulturspår.

Det är en så kallad augmented reality-applikation som Gammplatsens aktörer tagit fram i ett LONA-projekt (Lokala naturvårdssatsningen) tillsammans med företaget SOKIGO (tidigare Cartesia med kontor i Lycksele) och projektet Sense Smart Region som leds av Luleå Tekniska Universitet. AR är en relativt ny teknik där informationen projiceras ovanpå din kameravy i telefonen.

– Nu är tiden mogen för digitala guider av det är slaget. Konsumenterna har telefoner som klarar den information som läggs in kopplad till geografiska angivelser, säger Anders Haraldsson, SOKIGO, som också är delprojektledare i Sense Smart Region.

Genom Gammplatsens digitala guide kan användaren läsa, lyssna och lära, både på plats eller hemma vid datorn via webben. All fakta finns på svenska, engelska, tyska och arabiska. Dessutom finns inläsningar på flera språk.

– Den här självguidningen gör det möjligt för oss att också berätta om områdets mindre kända sevärdheter. Användaren kan till exempel få veta mer om den gamla kyrkstaden eller de grova tallarna i reservatet, berättar Iréne Gustafson, Skogsmuseet.

– Att turister och inflyttade från andra länder också kan tillgodogöra sig informationen känns förstås dessutom väldigt bra.

App för smartphone: ladda ned applikationen Layar (i Playbutiken för Android, i App Store för Iphone) och i appens Geo Layer, sök efter ”Gammplatsen”. Men tänk på att AR endast kan upplevas på plats.

Här finns webbversionen: www.skogsmuseet.se/lyckseles-vagga