Mattias Jansson
Mattias Jansson, kommunchef i Botkyrka, intrervjuas av Beata Wickbom när Almedalsveckan inleds.

Digital teknik hjälper kommuner få rätt fokus

Digital teknik hjälper kommuner att få fokus utifrån och in, att få medborgarnas fokus på det som kommunen ska jobba med, menar Mattias Jansson, kommunchef i Botkyrka kommun, när han intervjuas i Almedalen.

Under Almedalsveckans första dag är Mattias Jansson, kommunchef i Botkyrka kommun, inbjuden till HejDigitalt som håller fullt program under hela veckan med en mängd programpunkter kring digital utveckling i samhället.

I det är kommunernas roll mycket viktig och Mattias Jansson är en av landets kommunchefer som satsat hårdast på att genomföra digitala strategier i en kommun. Tidigare var han anställd inom Katrineholms kommun och blev mycket omtalad då för sitt utåtriktade arbete med sociala medier, och idag finns han i Botkyrka, med samma iver för att driva på kommunens arbete med digitalisering.

Våga modet att driva digitalt

Mattias Jansson hävdar med bestämdhet att kommuner måste våga ha modet att driva digitala frågor och bygga relationer, exempelvis via sociala medier. Men då är det inte organisationen som ska tala utan medarbetarna.

– Ingen kan ha en relation med en organisation. Det är som om jag skulle ha en påse över mitt huvud. Då kan vi inte prata. Vi måste ha ett möte för att kunna prata. Det är alltid en person som pratar och det är detta som relationen kommer ur, säger Mattias Jansson när han intervjuas av Beata Wickbom på hej Digitalt.

Nytt perspektiv

Mattias Jansson menar att digitaliseringen kan ge kommunen som organisation ett nytt perspektiv med ökad demokrati.

– Den digitala tekniken hjälper kommun att få fokus utifrån och in, vi får en direktkontakt med de som faktiskt är kommunen, säger Mattias Jansson.

– Digital kommunikation kan hjälpa oss att kapa avståndet till de som organisationen är till för.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 28 juni, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

28 juni, 2015