Sliperiet fyller två år.
Sliperiet fyller två år.

Digital tillverkning när Sliperiet firar två år

Digitala verkstäder, digital arkitektur och smarta städer stod på programmet när Sliperiet på Konstnärligt campus firade två år med öppet hus.

– Under de två åren som har gått har vi inte bara byggt upp en infrastruktur av teknik i huset, utan även en mötesplats där branscher, discipliner och människor möts för att korsbefrukta varandras idéer. Det har vi speglat i programmet för tvåårsfirandet, säger Marlene Johansson, föreståndare på Sliperiet.

Fab City – självförsörjande städer

En av dagens huvudföreläsare var Tomas Diez, föreståndare för FabLab Barcelona och initiativtagare till Fab City Research Lab.

– Fab lab runt om i världen, som det i Sliperiet, utmanar masskonsumtionssamhället genom att erbjuda möjligheten för vem som helst att tillverka nästan vad som helst, säger Tomas Diez.

Fab City är ett initiativ som drivs av FabLab Barcelona och MIT i Boston. Tomas Diez ser att städer genom Fab labs kommer driva på utvecklingen mot en cirkulär ekonomi och i högre grad bli självförsörjande på energi, produkter och mat. Att bygga saker själv av lokalt material, i motsats till att konsumera massproducerat, kan i stor skala ha omfattande sociala, ekologiska och ekonomiska konsekvenser och utmana gamla produktionssystem med rådande maktförhållanden.

Digital tillverkning

De digitala produktionsverktygen tillsammans med det globala nätverket för digital tillverkning, öppen hårdvara, öppen kunskap, öppen data och öppna nätverk, har en stor betydelse för en ökande lokal produktion där innovationer drivs på gräsrotsnivå.

Som exempel tar han Barcelonabaserade LEKA opensource resturant, som ligger ett par kvarter från Fab lab Barcelona och som har byggt hela sin inredning i labbet. All data till inredningen finns nu tillgänglig för andra som vill bygga de – liksom restaurangens recept. Han visar också bilder från en workshop där ungdomar fått bygga sina egna skateboards med digitala verktyg och öppen data.

– Om du bygger din egen skateboard är det inte säkert att den blir billigare än en köpt. Men du får inte bara brädan, du får kunskapen och den är varaktig, säger han.

Digitaliserad arkitektur

Under dagen höll även Jonas Runberger från White Arkitekter en föreläsning om digitaliserad arkitektur. Konstnären och modeskaparen Minna Palmqvist berättade om sitt experimenterande och skapande under sin stipendieperiod i Sliperiets SoftLab, och Sliperiets hyresgäster visade upp sina verksamheter.

– Vi är väldigt glada över att ha sett så många nya ansikten hos oss idag. Vi har funnit flera nya intressanta kontakter att jobba vidare med, säger Marlene Johansson.

Hon tillägger att Sliperiet nu kommer att stärka sitt internationella samarbete med FabFoundation och FabAcademy inom forskning och undervisning.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 14 september, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

14 september, 2016