Pilgrimsleder app

Pilgrimsapp visar vägen

Nu kan den som går pilgrimsvandring i Umeå inte bara luta sig mot en stav. Med den nya pilgrimsappen ska stöd ges till både en inre och yttre vandring.

Att pilgrimsvandra handlar om att gå från en punkt till en annan – och möta sig själv. I dagarna lanseras en tjänst som kombinerar vandringsstaven med mobilen för att få stöd och ledning till både en inre och yttre vandring.

Pilgrimsappen är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och den digitala innovationsbyrån Dohi Sweden, som låter traditionen av pilgrimsvandringar möta ny teknik och öppnar upp för många fler att upptäcka möjligheten till motion och reflektion.

– De första vandringarna är två helt nya pilgrimsleder mellan kyrkor i Umeå. Lederna kommer att finnas som en mobilapp, med karta och platser att besöka. På varje besökt plats får vandraren tillgång till något speciellt innehåll för just den platsen. Det kan vara en andakt, en övning, kulturinformation eller musik, säger Gunilla Stendahl, kommunikatör på Svenska kyrkan i Umeå.

Öppet för fler att använda

Pilotprojektet introduceras i Umeå, EU:s Kulturhuvudstad 2014, men plattformen som nu finns framtagen kan erbjuda församlingar runt om i Sverige möjligheten att snitsla upp vandringar i sin geografi och fylla den med intressant information längs vägen.

Själva lösningen som Dohi Sweden byggt innefattar en app för Android och en för iOS och därtill ett lätthanterligt webbaserad gränssnitt. Här kan kyrkans medarbetare, enkelt lägga till leder med information i form av texter, bilder och ljudklipp.

– Ett väldigt spännande och nyttigt projekt att jobba med. Vi har velat bidra med en praktisk och användarvänlig lösning som vi hoppas och tror ska locka många människor ut i friska luften, säger Linus Mähler, teknisk chef på Dohi Sweden.

Appen finns för både iPhone och android-telefoner och laddas ner gratis
från Appstore
och
från Google play.