Skellefteå är värd för stort Europamöte om digitalisering.
Skellefteå är värd för stort Europamöte om digitalisering.

Digitala Skellefteå lockar experter från Europa

14-15 februari samlas Europas ledande digitaliseringsexperter i Skellefteå för att diskutera hur den offentliga sektorn ska öppna upp sig.

I takt med att data öppnas upp och beslutsprocesser blir mer transparenta, kommer invånarna att kräva ny kunskap, nya tjänster och nya sätt att interagera med den offentliga sektorn. Innebörden av denna utveckling diskuteras i Skellefteå den 14-15 februari 2018 på den stora internationella konferensen Clarity .

Ett tiotal länder

Ungefär 100 personer från ett tiotal europeiska länder kommer att mötas på The Great Northern i Skellefteå. Deltagarna kommer från näringsliv, universitet och offentlig sektor.

– Det är en bra mix. För att lyckas i de här frågorna måste vi samarbeta över gränserna, säger Skellefteå kommuns Marie Larsson, en av drivkrafterna bakom konferensen.

– Konferensen ligger väl i tiden då Skellefteå kommun och offentlig sektor står inför en omvandling där vi kommer att behöva utmana uppdraget och börja göra saker på helt nya sätt, utvecklar hon.

Det europeiska samarbetsprojektet Clarity har stöttat EU-länder i arbetet med att skapa framtidens öppna myndigheter. Bland annat tack vare det digitaliseringsarbete som pågår i Skellefteå, till exempel projekten Sense Smart City och Sense Smart Region, har Skellefteå valts som konferensort när Clarity nu summerar sitt arbete. Skellefteå kommun har bjudit in Europas ledande experter och offentliga aktörer i framkant av den digitala transformationen, för att dela erfarenheter och kunskaper.

Bland talarna finns internationellt erkända experter från näringsliv och akademi. Några av dem är Dave Snowden, Lingjing Yin och Michael Veale. Dessutom deltar Pedro Obando, sakkunnig från EU-kommisionen.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 8 februari, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

8 februari, 2018